Publicarea în SEAP a noilor documente pentru operatorul de gunoi din județ le-a servit pe tavă celor de la Vitalia muniția necesară declanșării unui nou proces, în care compania cheamă în fața judecătorilor bistrițeni pe reprezentanții ADI - Deșeuri, de la care compania are pretenții de 3 milioane de euro după ce a renunțat la contract.
La doar trei zile după ce documentația pentru găsirea unui nou operator de salubritate în Bistrița-Năsăud a fost publicată oficial în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, compania Vitalia a depus pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud o cerere de chemare în judecată a celor de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a deșeurilor municipale din jud. Bistrița-Năsăud prin care vrea să dovedească că între cele două părți a existat un litigiu, de care s-ar face vinovată Asociația și nu compania care a fost nevoită să renunțe anul trecut la colectarea și transportul gunoiului din Bistrița-Năsăud din cauza datoriilor.
Firma nu a reușit nici să semneze contractele cu bistrițenii sau cu firmele din județ și nici să adune selectiv deșeurile din județ, ceea ce a dus la acumularea unor datorii uriașe.
Reamintim că în vechiul contract pe care ADI l-a susținut, numărul de persoane beneficiare al serviciilor de salubritate ar fi trebuit să se cifreaze în jurul a 317.000, însă în realitate, în noul caiet de sarcini numărul populației este cu 100.000 de persoane mai mic.
Cei de la Vitalia au reușit să semneze contracte cu peste 170.000 de beneficiari, însă numărul acestora se cifra la doar jumătate față de cel prevăzut în acte.
În zadar a încercat compania să ajungă la o înțelegere cu cei de la ADI Deșeuri, Asociația nu a dat niciun pas înapoi și în cele din urmă Vitalia a renunțat la contract, chiar cu o zi înainte să rămână fără licența de operare.
Din acest motiv, Vitalia a fost acționată în judecată, cei de la ADI plângându-se instanței că în realitate nu ei ar fi fost de vină, ci firma care nu ar mai fi putut opera întrucât și-a pierdut licența.
Fără să stea prea mult pe gânduri, cei de la ADI i-au acționat în urmă cu șase luni de zile pe cei de la Vitalia împreună cu partenerii cu care au câștigat inițial licitația, după 6 luni stabilindu-se numai că dosarul se va muta la București.
Șase luni mai târziu, după ce ADI Deșeuri i-a furnizat „muniția” de care avea nevoie în proces, a trecut și Vitalia la atac.
În 10 februarie a depus la Tribunalul Bistrița-Năsăud un dosar prin care cheamă în judecată pe cei de la ADI Deșeuri, obiectul fiind „litigiu privind achizițiile publice”.
Încă din vara anului trecut, când ADI era încă condusă de Dragomir Cîmpan, cei de la Vitalia anunțau că intenționează să-l cheme pe șeful ADI în judecată, alături de cei 10 angajați ai Asociației întrucât au gestionat cum nu se poate mai prost proiectul de management intregrat al deșeurilor, compania Vitalia intenționând să ceară daune de 3 milioane de euro, bani care reprezentau „pierderi de operare”.
Procesele pe care Vitalia le-a declanșat sunt numai la început, până acum în instanță fiind acționate și 13 primării, obiectele proceselor fiind tot „litigii privind achizițiile publice”.
Vitalia a acuzat în vara anului trecut că o parte dintre primării au furnizat date false companiei legate de numărul de beneficiari ai serviciului, sub semnătură și ștampilă.