Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  53 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Vitalia cui v-a înființat, licitațiile vieții și ADI-ul care ține cu ursul, nu cu bistrițenii

30/07/2015 15:21:50 Claudia ANDRON  
Atitudinea Vitalia devine din ce în ce mai obraznică în raport cu bistrițenii. După ce ne-au vrăjit și pe noi și Consiliul Județean că duc gunoiul mai ieftin și mai bine, astăzi abia îl duc și mai vor și preț mai mare că n-au profit. Ați câștigat licitația cu prețul și acum ziceți că nu era bine calculat?! Păi atunci nu meritați să câștigați!

Urăsc organic minciuna, mizeria și să fiu luată de proastă. Când cei trei factori se întâlnesc la un loc, iau foc de-a dreptul. Vitalia a reușit să atingă toate cele trei aspecte. Și le-a reluat, periodic, ca nu cumva să-i dăm uitării.

Minciuna. Consider că au mințit GRAV atunci când au intrat în licitația pentru câștigarea contractului de salubrizare pentru următorii 8 + 4 ani (dreptul de prelungire), oferind un preț nerealist, susținând că au utilaje și că pot face curățenie în TOT județul. Consiliul Județean nu are nicio vină că i-a declarat câștigători. Jar mâncau, cu președinte cu tot, dacă câștiga următorul ofertant licitația - Urbana. A câștigat Vitalia și când să înceapă lucrul au luat mașini cu împrumut de la Urbana, pentru că ei nu aveau CU CE să ridice gunoiul, iar noi nu am fost orbi să nu vedem ale cui sunt mașinile care ridică gunoiul. Angajații, majoritatea, tot de la Urbana i-au luat. Bun. Deci nu aveau CU CE, CU CINE și astăzi vedem că nici prețul care a contat în procent de 70 la sută în câștigarea licitației NU era bun. Și hopa surpriză: tariful mărit astăzi pentru colectarea gunoiului DEPĂȘEȘTE prețul propus la licitație de Urbana , care oferise un preț de 5,59 lei/TVA inclus (Vitalia va duce acum gunoiul 6,82 lei/TVA inclus)! Deci, ce avem noi aici? Doar un pic de rabat la o licitație, prin părțile esențiale!

Mizeria. Bistrița are de zeci de ani renumele unui oraș curat. În ultimii ani de acest lucru s-a ocupat Urbana. Este normal ca bistrițenii, cei care locuiesc în municipiu, să facă, chiar și fără să vrea, comparații cu vremea în care gunoiul nu era o problemă a orașului. Evident, mai existau mici incidente în anumite zone problemă, dar niciodată pe adresa de e-mail a redacției nu au venit atâtea imagini care să relateze dezastrul colectării gunoiului ca acum.

Un noroc al celor din Bistrița este că viceprimarul George Avram are experiență suficientă într-o firmă de salubritate și din această poziție a știut ce să ceară Vitaliei, ca orașul să nu arate ca după un dezastru, așa cum arăta în primele săptămâni după preluarea colectării. Din păcate, activitatea de colectare e și astăzi plină de sincope și zile în șir gunoiul stă neridicat lângă ghene. Puțini știu că la Bistrița, mai ales în zonele cu blocuri multe, Urbana ridica gunoiul zilnic, iar acum, prin contract Vitalia îl ridică de doar două ori pe săptămână. Era ușor să dai un preț mai mic estimând așa din pix într-un birou un preț câștigător, decât cunoscând realitatea și făcând un preț corect.

Prosteala Vitaliei și obrăznicia ADI

Recunosc public că am o simpatie față de Urbana și că mi-a părut sincer rău că nu a câștigat atunci licitația. Este și explicabil subiectivismul meu în ce-i privește. Este o firmă locală, iar cât timp s-a ocupat de colectarea gunoiului, personal am fost mulțumită de servicii și prețuri, atât acasă, cât și la firmă. Nu sunt singura din oraș. În plus, chiar susțin economia locală, nu e doar o idee spusă să dea bine. Chiar cred că orașul, județul se poate dezvolta mai mult dacă bistrițenii susțin economia locală, creând cât mai multe locuri de muncă aici și profituri care să fie cheltuite tot aici. E un concept care a câștigat un Nobel pentru economie, nu sunt eu cea care a inventat asta de dragul populismului. Acestea fiind spuse, să revenim la prosteala Vitalia.

Astăzi, în ședința de la ADI Deșeuri, s-a majorat tariful și a ajuns să fie mai mare decât cel propus de Urbana sau de Retim - Timișoara, firme care au pierdut licitația în fața Vitalia – care oferise jumătate din prețul lor. Așadar, concluzionând simplu, Urbana și Retim au oferit atunci un preț corect și mai mic decât cel de astăzi, iar Vitalia unul cu care să câștige. Consider că, în acest caz, Vitalia a mințit grav la licitație și a trucat rezultatul în favoarea sa. Văd situația ca și cum ai câștiga o licitație pentru construcția unei clădiri cu un miliard și la câteva luni spui că nu ai calculat bine oferta, nu ai prevăzut leasingul operațional – de exemplu- sau un alt factor de risc – populația în număr mai mic decât datele reale – și ceri un preț mai mare că tu nu faci profit așa cum ai crezut. Păi așa stând lucrurile la nici un an de activitate, îmi pot imagina orice în ceea ce privește anul următor când tariful ar putea crește mai mult și nu vreau să mă gândesc la următorii 7 ani + 4. Dacă Vitalia a câștigat contractul oferind un preț mic pentru bistrițeni, nu-mi doresc decât să-și facă treaba bine și la prețul ăla bun, câștigător - că nu suntem noi proștii lor. Dar ADI Deșeuri nu gândește la fel ca mine.

În ADI-ul vieții nu are cine să țină bistrițenilor partea. Astăzi, la vot, ADI-ul a adus mândru nevoie mare un document care, după mine, este foarte riscant. O analiză de audit comandată de ei care arăta că prețul cerut acum de Vitalia ar fi corect. Cummmmmmmmm?! Păi și ăștia ce au licitat și cum au câștigat?! De ce nu ați cerut atunci un audit să vă orientați care e prețul corect?! De ce acum?! De ce voi?! Nu vi se face puțin frică?!

Ca să înțeleagă și poporul ce este acest ADI, este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (pe scurt) care reunește primarii din tot județul ca și for decizional și care se ocupă de gestionarea problemei gunoiului. Plastic vorbind și mai pe înțelesul tuturor, acest ADI, ca și restul, e un fel de AJOFM politic unde s-au aciuat multe mimoze și mulți șomeri rămași după lipit afișe, plus ginerei, fini, nași și cumătri. Pe salarii bune de tot mimează că se ocupă de problema deșeurilor. Personal, mi se pare că fac mai mult jocul Vitalia, ai cărei angajați parcă se simt. Astăzi, spre exemplu, n-au lăsat deloc din redevența de la Vitalia din care-și plătesc salariile, dar erau fericiți că s-a mărit tariful pentru populație. În traducere liberă, gândirea de astăzi a celor de la ADI Deșeuri ar suna cam așa: bine că plătesc bistrițenii mai mult, important e că noi avem la fel de mulți bani pe mână pentru salarii secrete (nu se supun Legii 544 privind informarea publică, așa că numai ei știu ce salarii au, presa și opinia publică nu poate afla!).

La fel de preocupați să țină partea bistrițenilor sunt și cei de la ADI Apă-Canal, care săptămânile trecute anunțau cu la fel de multă mândrie că și ei au reușit să mărească tariful la apă-canal. Bravo, mă! Vă meritați salariul! De aia se cotizează către voi, pentru astfel de performanțe.

Ieri, fostul primar de la Feldru, Ștefan Sângeorzan, astăzi angajat ca mare director la Vitalia, amenința că firma ar putea să nu mai ridice gunoiul dacă nu se majorează astăzi tariful. Noh, ăla-i momentul în care se miră lumea de voi! Atunci sunt sigură că cei care fac anchete vor căuta să afle, sub presiunea gunoiului și a populației, cum naiba ați câștigat voi licitația!  Dacă e legal ce ați făcut, pe acest precedent mâine orice firmă poate câștiga o licitație pe un preț nerealist. Iar asta nu e ok! E prosteală pe față!

9583 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro