Ca în fiecare an la Bistrița, în ajun de Moș Nicolae, străzile s-au umplut de comercinați dispuși să exploateze la maximum această sărbătoare și care își pregătesc cu trei-patru zile înainte celebrele „bote de Moș Nicolae” - jordițe pentru copiii mai puțin cuminți...
Dacă la începuturile lor, jordițele de Moș Nicolae nu erau realizate decât din simple crengi de copaci, acoperite cu polistiren alb, simbolizând zăpada din decembrie – mai nou, gusturile sofisticate ale clienților i-au împins și pe comercianți spre diversificare: jordele sau botele de Moș Nicolae nu mai au trecere și nici farmec fără beteală sclipitoare, fără mici ornamente migălos aranjate și lipite de botă.
Culorile au evoluat și ele de la albul simplu și imaculat – spre roșu, albastru, galben și argintiu – astfel încât jorda de Moș Nicolae este acum reprezentată de un băț drept, lipsit de încrengături, înzorzonat cu floricele de beteală.
Ca să-l facă și mai atractiv – comercianții au lipit în acest an și minuscule figuri de Moși Crăciuni sau steluțe – așa că, poate nu greșim prea mult dacă preconizăm că în câțiva ani – bota va simboliza de-a dreptul un mic brad împodobit.
Probabil pentru a acoperi și gusturile vârstei a treia – deși au mare trecere printre copii - comercianții și-au pregătit pe lângă tradiționalele jorde și mici cârje din plastic îndoit și acoperit cu hârtie colorată.
Prețurile sunt și ele convenabile: o bucată din tradiționalul obiect nu depășește 1 – 1,5 lei în intersecțiile din Bistrița, iar cine nu se îndură să dea nici atât, poate negocia la sânge prețuri și mai mici.
Important este că s-a încetățenit și la Bistrița, de zeci de ani, ca înainte de sosirea marelui și mai generosului Moș Crăciun – copiii să-și pregătească, în această seară, ghetuțele – pentru sosirea fratelui mai mic – Moș Nicolae care ajunge mâine dimineață încărcat de cadouri mici, mai degrabă simbolice, de regulă dulciuri și fructe...