Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  64 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO-REPORTAJ: Doi bistrițeni fac mii de euro din comercializarea de trufe

15/11/2014 20:00:57 Raluca NECHITI  
Doi bistrițeni au îmbinat dragostea de natură și animale cu munca și rezultatele sunt cât se poate de... profitabile. Alin și Alexandru câștigă mii de euro din „diamantele pământului”, își petrec zilele prin păduri, la aer curat și au o grămadă de câini care îi adoră. Ce poți vrea mai mult?!

Alin și Alexandru sunt prieteni de ani de zile și de șapte ani caută împreună trufe în pădurile din România.

Alin Diaconu are deja 14 ani de experiență în găsirea minunatelor ciuperci, extrem de apreciate peste hotare și... extrem de scumpe... 

Trufa, este o ciupercă rară și extrem de parfumată care crește pe rădăcinile anumitor arbori din păduri.

La cei 35 de ani ai săi Alin Diaconu câștigă cât un adevărat om de afaceri. De 14 ani aleargă după „diamantele pământului” care se vând cu peste 100 de euro kilogramul. „În anii buni, când sunt multe trufe prețul scade semnificativ. Anul acesta a fost un an bun, așa că trufele se vând cu 100 de euro kilogram, în anii în care acestea sunt puține crește și prețul. Eu fac, în funcție de an, între 10.000 și 50.000 de euro” povestește tânărul.

Împreună cu prietenul lui, Alexandru Fechete, cresc 24 de câini, din diferite rase, pe care îi dresează și apoi îi folosesc în pădure, să caute diamantele pământului - trufele.

Alin Diaconu s-a specializat în Italia, unde trufele sunt extrem de apreciate și căutate. În timp a ajuns să cunoască toate locurile din județ unde se găsesc trufe. România se numără printre ţările unde se găsesc cele mai multe trufe din Europa asta şi pentru că numărul căutătorilor nu este aşa mare dar nici nu se consumă astfel de ciuperci pe meleagurile noastre.

Trufele nu pot fi găsite fără ajutorul câinilor care ajung să cunoască trufa după mirosul specific. Fără câini special dresaţi culegerea trufelor ar fi imposibilă așa că în viața lui Alin animalele ocupă un loc deosebit. El își dresează singur câinii, pentru a-i învăța fiind nevoie de o lună, o lună și jumătate.

„Nu toți câinii se pretează la o astfel de activitate. Trebuie răbdare și un miros foarte fin. Am scos trufe și de la 47 de centimetri adâncime, din pământ” mai spune Alin. 

Jora este cel mai priceput cățel căutător de trufe. Este un Labrador de 8 anișori și ea este veterana și răsfățata lui Alin Diaconu, unul dintre puținii bistrițeni căutători de trufe.  

Câinii muncesc 3 – 4 zile pe săptămână și există zile în care Alin a adus acasă chiar și 30 de kilograme de trufe, dar și zile în care abia găsește un kilogram. Anul acesta a fost unul foarte bun, cu trufe multe.

AFLAȚI din materialul VIDEO, de la Alin Dianconu cât de grea este o astfel de meserie și dacă merită să îți petreci timpul prin păduri.

Totuși, recordul absolut în găsirea cele mai mari trufe îl deține prietenul lui Alin, Alexandru care a găsit o trufă de 847 de grame. Nu a vândut-o deși ar fi putut lua bani serioși pe ea, trufele fiind evaluate în funcție de culoare (albe sau negre) și de mărime, în unele cazuri prețul putând ajunge până la 800 de euro kilogramul.

Câinii, sunt familia lui Alexandru, acesta fiind și un vânător pasionat. "Nu există câine pe care să nu îl poți dresa. Sunt însă și câini mai comozi, care nu sunt făcuți pentru meseria asta. Eu îi iubesc foarte mult și îi apreciez. Îi laud ori de câte ori găsesc ceva și ei simt asta. Când suntem în pădure nu își doresc decât să mă vadă mulțumit, să îi laud și să îi mângâi. Dacă le vorbești frumoș și le apreciezi munca sunt în stare să mute munții pentru tine" povestește Alexandru lăudându-și valoroșii câini.

În materialul VIDEO Alexandru povestește despre cât de greu este să dresezi un câine să caute trufe și cum s-a apucat de această meserie.

Un astfel de câine dresat ajunge la 5 - 7000 de euro, cei doi bistrițeni dresând și vânzând și ei astfel de câini. "Loc este pentru toată lumea în pădure dar un singur câine nu este însă suficient pentru a câștiga bine din trufe" mai spune Alin.

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro