“Comemorăm astăzi ceva ce nu se înţelege de la sine” a remarcat în această după-amiază preotul paroh Johann Krauss de la Biserica Evanghelică, adăugând că, în condiţiile în care pacea nu domneşte pretutindeni, ar putea să pară nefiresc felul în care la Bistriţa confesiunile se întâlnesc în dragostea lui Dumnezeu.
Reprezentanţi ai confesiunilor religioase din Bistriţa s-au întâlnit în această după-masă la Biserica Evanghelică din Bistriţa – în prezenţa primarului Ovidiu Creţu, a administratorului oraşului, George Avram şi a viceprimarului Gelu Muthi pentru o scurtă rugăciune ecumenică.
Această întâlnire reprezintă o mărturie a dragostei frăţeşti între diferitele confesiuni şi etnii din Bistriţa care au un singur Dumnezeu şi pe care îl iubesc cu adevărat – a mai spus preotul Johann Krauss, în timp ce protopopul Alexandru Vidican a recunoscut, la rândul său, că punctul comun al tuturor confesiunilor care trăiesc în bună pace la Bistriţa îl reprezintă dragostea lui Dumnezeu din care se alimentează cu toţii.
Cei cinci preoţi au şi reconfirmat cu acest prilej, angajamentele cuprinse de istorica “Declaraţia de la Bistriţa”, citind pe rând din documentul semnat pe 25 august 2013, cu prilejul aniversării a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice.
Atunci, întâi stătătorii bisericilor istorice din Transilvania au semnat la Bistriţa un document de o deosebită importanţă, care reprezintă un eveniment unic în România. Semnatarii au subscris ideii de dialog ecumenic autentic, interconfesional, bazat pe respect şi toleranţă, care să conducă la o abordare corectă şi justă a vieţii religioase.
Iniţiativa de a propune semnarea acestui document a aparţinut primarului Ovidiu Teodor Creţu, contextul ales fiind unul special, prilejuit de celebrarea unui monument de cult reprezentativ pentru Transilvania şi România. De altfel, în Biserica Evanghelică are loc, în această noapte, un program special, intitulat Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice, care începe la ora 22.00 şi cuprinde, până spre ora 01.00, un scenariu istoric, dansuri medievale şi animaţie cu foc:
-
22.00 - 24.00: Povestea Turnului şi a meşterului care l-a construit: „Salvaţi cavalerul din Turn”.
-
22.15: Dansuri medievale cu formaţia NOSA.
-
22.30: „Fiii lupului în noaptea credinţei” - combinaţie de cavalerism cu gardieni ai templului în ritmuri ale marilor poeţi şi călugari romani. Participă teatrul „Scena”, „Ordinul Cavalerilor Lup” şi „Garda de Mureş”.
-
23.15: Spectacol de foc cu trupa „SIRIUS”.
-
24.00 – 01.00: Acces gratuit cu liftul în Turnul Bisericii Evanghelice.