Pare greu de închipuit cu mintea bistriţeanului de azi că oraşul cunoscut drept capitala mondială a muzicii clasice găzduieşte peste 15.000 de concerte în fiecare an. Viena, căci despre ea este vorba, şi-a făcut subtil simţită prezenţa ieri seară, şi la Centrul German din Bistriţa. Elevii de la „Tudor Jarda” au celebrat aici Ziua Austriei.
Sărbătorirea Zilei Naţionale a Austriei a fost una dintre activităţile proiectului de reabilitare a Casei Argintarului, în cadrul unui calendar de activităţi care urmează să se desfăşoare cel putin 5 ani de zile de acum înainte – după cum a precizat Lavinia Moldovan, inspector de specialitate la Centrul German Bistriţa.
“Pe de altă parte, de Austria, un stat vorbitor de limbă germană, ne leagă multe evenimente istorice, mai ales pe noi, cei din Transilvania. Iar Bistriţa, aşa cum ştiţi deja, a primit de-a lungul vremii, vizita unor ilustre capete încoronate de origine austriacă – dacă ar fi să-i pomenim doar pe Iosif al II-lea, Francisc I şi soţia sa Carolina – iar urmele acestor vizite se mai păstrează încă, în urbea noastră” a mai explicat Lavinia Moldovan pentru Bistriţeanul.ro.
Combinând toate aceste “ingrediente”, la care s-au adăugat figurile unor iluştri compozitori clasici de origine austriacă şi germană – Centrul German a găzduit ieri seară un splendid recital la care au contribuit, plini de emoţii, Eduard Bodiu (clasa a VII-a, clarinet), Dan Ionuţ Bungărdean (clasa a VII-a, vioară), Cristian Niculae-Moldovan (clasa a VII-a, pian), Diana Bîrte (clasa a VII-a flaut), Alexandru Grecu (clasa a VIII-a, chitară), Damaris Suldac (clasa a VIII-a, pian), Denisa Popovici (clasa a IX-a clarinet), Simina Rus (clasa a X-a, canto), Andrei Bîrte (clasa a XI-a, vioară), Alexandra Coşbuc (clasa a XII-a, canto), Vlăduţ Sărmaş (clasa a XI-a, canto).
Recitalul a fost cu atât mai interesant cu cât, în final, au cântat şi profesorii liceului de muzică: Gheorghe Cozma (oboi), Roxana Costeanu (canto), Ioan Curtuiuş (violoncel), Ioana Popa (canto), Loredana Toma (canto) şi directorul liceului, Cristian Conţ (profesor de canto) au încântat audienţa cu partituri din Bach, Mozart, Schubert şi Grieg. Şi interpreta de jazz Oana Mureşan (pe care o ţineţi minte dintr-un electrizant concert susţinut la Metropolis, luna trecută) a participat la concert, interpretând o arie din Mozart.
“Am profitat de ocazie şi am încercat să promovăm, totodată, talentul şi munca celor de la Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa, cu care Centrul German are, de altfel, un protocol de colaborare, şi sperăm că, la un moment dat, elevii de astăzi vor ajunge la fel de celebri ca bistriţenii care au evoluat deja pe scena Operei Vieneze... Am considerat că muzica se potriveşte cel mai bine Austriei, dacă ne gândim la Mozart, Bach, Scubert…” a mai spus Lavinia Moldovan.
Pe 15 mai 1955, la Viena a fost semnat Tratatul de Stat de către forţele aliate şi Austria, care avea să redea naţiunii statutul de stat suveran, liber si democratic. Câteva luni mai târziu, pe 25 octombrie, trupele armate ale puterilor semnatare s-au retras din Austria iar Parlamentul statului eliberat de sub ocupaţie declara printr-un act constituţional neutralitatea permanentă a ţării. Pe 26 octombrie 1955, este adoptată“Declaraţia de Neutralitate” a Austriei, naţiunea menţinându-şi până azi statutul care, între timp, a devenit reglementat şi de dreptul internaţional.