Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  57 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Vlăduț Sărmaș – talentatul student de azi, marele solist liric de mâine?

25/02/2018 17:14:23  
Este student în anul I la Conservatorul clujean, la Facultatea de interpretare muzicală, Canto și Arta spectacolului muzical, sub comanda prof. univ. dr. Mircea Sâmpetrean, deci e pe mâini nu bune, ci foarte bune! „Cred că este necesar să fac ceea ce fac, pentru că cei din generația tânără, fie nu o cunosc, fie au început deja să o uite”.

Să vezi și să nu crezi - vorba poetului - iată la ce-i bun internetul! După publicarea anunțului meu pe Facebook, în căutare de oameni de bine din Bistrița-Năsăud, luni 19 februarie 2018, devreme, pe Messenger am primit următorul mesaj: „Bună dimineața, Am văzut postarea dumneavoastră în legătură cu promovarea oamenilor care au activitate culturală . Aș dori să vă întreb...dacă ați dori să promovați un tânăr solist, atât de muzică populară cât și clasică ? Mă numesc Vlăduț Sărmaș și sunt student la Conservatorul ”Gheorghe Dima” la canto clasic în anul I. Am fost elev la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și am cântat în special muzică populară la foarte multe festivaluri din țară”...

Așa a debutat cunoștința noastră. Firește că am pus mâna pe telefon și am sunat mai mulți prieteni cu state vechi în acest domeniu muzical. M-am bucurat să constat că toată lumea vorbește de bine despre Vlăduț, văzând în el un potențial artistic de mare anvergură. L-am rugat așadar să-mi pună la dispoziție câteva înregistrări. Mi-a dat imediat mai multe linkuri de pe Youtube. Nu vă ascund că am dat peste foarte multe videoclipuri care atestau că de vreo 3 ani încoace este prezent la cele mai mari festivaluri și concursuri de folclor din țară. M-am oprit la două exemple, zic eu, sugestive. Prestatia sa de la Festivalului National „Cântecele Munților” de la Sibiu, de anul trecut:

și Premiul I obținut pe scena din Giurgiu, la Festivalul „Pe marginea Dunării” 2015 – cu melodia „M-o-ntrebat cucuțu”:

Am acceptat așadar cu bucurie să vi-l prezint în rândurile de față pe tânărul bariton Vlăduț Sărmaș, absolvent și el al Liceului nostru de muzică „Tudor Jarda”. Vlăduț îmi povestea cu încântare că la admiterea de anul trecut de la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, „bistrițenii noștri i-au bătut pe clujeni, reușind primii la concurs” – semn că școala muzicală bistrițeană e pe calea cea bună.

Am înregistrat, mai bine de o oră, foarte multe aspecte despre tânărul nostru artist, cu el, cu draga lui prietenă Cătălina și cu domnul profesor Cristian Conț, un dascăl adevărat de canto, care i-a deschis practic ochii spre această minunată carieră. Despre Vlăduț, vă pot spune că de când se știe cântă!

Melosul popular îl animă încă din copilărie, din acea zonă cu zestre populară de poveste. Aș putea să spun simplu Runcu Salvei, de unde provine un alt neam de „Șoimărești”, cel al poetului popular, bătrânul Vasile Dâncu! Ca muzică populară, ca și cânt, de la cel de leagăn, învățat de la bunica lui, de pe ulița din partea de sus a satului și până la „Balada lui Bojotă Haiducul” - arialul acesta de confluență a Sălăuței cu bătrânul Someș poartă pecetea unor oameni dârzi, trecuți prin caznele multor stăpâniri adverse, cu caracter de muntean statornic, de nezdruncinat în deciziile luate.

Localnicii sunt duri ca bazaltul de pe coastele munților Țibleșului. Când jelesc, jelesc, iar când se bucură o fac de răsună toată valea! De loc, din două sate de mai sus, din Telciu, e marea doamnă a cântului popular din județul nostru - Valeria Peter Predescu - trecută, din păcate, mult prea repede la cele veșnice.

De aceea nici nu m-am mirat când l-am auzit pe Vlăduț Sărmaș că dorește să-i reia repertoriul, firește cel ce se pretează la vocea lui actuală, cu schimbările de gen în text, fără însă, să altereze defel mesajul: „Eu m-am îndrăgostit pur și simplu de vocea dânsei, de repertoriul ei. Sunt mândru când le povestesc la cei de la Alba, Sibiu, Brașov, sau Turnu Măgurele că sunt de pe Sălăuța, ca și Doamna Valeria! Cred că este necesar să fac ceea ce fac, prezentându-i cântecele, pentru că cei din generația tânără, fie nu o cunosc, fie au început deja să o uite”.

Este student în anul I la Conservatorul clujean, care i-a dat pe marii cântăreți Herlea, Piso și Dacian, la Facultatea de interpretare muzicală, Canto și Arta spectacolului muzical, „meseria” făcând-o sub comanda prof. univ. dr. pens., marele Mircea Sâmpetrean, deci e pe mâini nu bune, ci foarte bune!

Ce vrea să facă pe mai departe ? „Bineînțeles că vreau ca viața mea să continue cu muzica. Țelul meu în viață este să ajung pe marile scene ale lumii, ca solist de operă. Cu muzica populară am început și nu poți să lași ceva ce ți-e în suflet, dar preocuparea mea principală este de acum înainte canto-ul clasic” – a precizat Vlăduț Sărmaș.

Ce să vă mai spun? Am primit aprobarea, așa că puteți să aflați că o iubește din toată inima și ea, idem. Cătălina îl soarbe pur și simplu din priviri. M-a bucurat enorm iubirea lor sinceră. Are puritatea parfumului și farmecului primului boboc de trandafir roșu, din grădina de la țară, de la Șieu Măgheruș, de lângă școala unde am funcționat în ultimii patru ani din viața mea de dascăl. E atâta de tonifiant! Ei doi, te fac să lași deznădejdea de-o parte și să-ți spui că viața e, va fi frumoasă și că merită a fi trăită, cu credința în Dumnezeu și cu speranța unui cer senin în anii ce stau să vină! Să nu uit! Și Cătălina Rotaru are o voce foarte bună și stăpânește ca lumea repertoriul bucovinean, idolul ei fiind, ați ghicit, Sofia Vicoveanca. Ascultați:

Vor să facă un duet și să-i auzim mai mult la radio și pe Youtube. Ne-am despărțit „bons amis”, cum se spune, plus o seamă de promisiuni. Eu, voi vorbi despre Vlăduț cu domnul director Gavril Țărmure, rugându-l să-l includă, ca tânăr bistrițean de-al nostru, în spectacolele „Societății de concerte”, de sub egida Centrului județean pentru cultură, oferindu-le melomanilor bistrițeni o surpriză plăcută. La fel și cu domnul director Dorel Cosma de la Palatul culturii din Bistrița, cu prietenii mei de la TVR și Radio Cluj și Târgu Mureș.

Ei - Vlăduț și Cătălina ne-au promis, mie și domnului profesor Cristian Conț că vor munci serios pentru a construi două repertorii cantabile, plăcute, primul axat pe muzică de operă, operetă, arii celebre, canțonete, șlagăre din repertoriul celor trei tenori, Andreea Bocelli etc. și apoi, de sorginte populară, un CD, Vlăduț & Cătălina, muzică de la noi și muzică bucovineană, cu câteva duete, de să-ți meargă la inimă...

În încheiere, ne-a oferit acest scurt fragment – Si vuol ballare signor Contino – din „Nunta lui Figaro” de Mozart.

Pozele din subsol sunt făcute parțial de mine, dar sunt preluate și de pe facebook, chiar la momentele când au avut loc spectacolele respective, unde e bine să rețineți că tânărul bariton Vlăduț Sărmaș a obținut, mai mereu unul din premiile I-III.

Să îi - să le ținem pumnii și să le urăm succes în viață și carieră...! Credeți-mă, merită...!

Mircea Seleușan-Bătrânu

5983 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro