Momente emoţionante azi, la prânz, la Monumentul Deportaţilor situat pe strada General Grigore Bălan, în faţa Sinagogii din Bistriţa. Victimele Holocaustului, dar şi cei aproape 6.000 de evrei din Bistriţa care au fost smulşi de lângă familiile lor în iunie 1944 şi trimişi în lagărele de concentrare din Germania.
Atrocităţile Holocaustului şi victimele acestuia au fost comemorate azi la prânz de către comunitatea evreilor din Bistriţa-Năsăud şi Primăria Bistriţa, în cadrul unei ceremonii sobre şi restrânse.
Cu prilejul Zilei Holocaustului, marcată pe 9 octombrie în fiecare an, s-au păstrat şi la Bistriţa câteva momente de reculegere faţă de suferinţele îndurate de milioanele de victime ale Holocaustului şi au fost depuse coroane de flori.
„Comemorăm 75 de ani de la primele deportări ale evreilor din Bucovina. Este cea mai neagră parte din istoria omenirii. Nu ai voie să iei viaţa unui om pentru niciun motiv.... Nu avem voie să ascundem nimic, ci să spunem corect ce s-a întâmplat. Vinovaţii nu mai au ce plăti, fiindcă nu mai există, dar în momemoria colectivă trebuie păstrat momentul şi amintirea Holocaustului pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
La ceremonie au participat şi Fredi Deac, preşedintele comunităţii evreilor din Bistriţa, dar şi Ioan Ţintean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care a amintit de copilăria sa la Sărmaş şi de faptul că a avut contact acolo cu evrei şi urmaşi ai acestora care au petrecut clipe infernale în lagărele de concentrare, unii reuşind să supravieţuiască. Ioan Ţintean a şi citit o cutremurătoare mărturie a unei femei care a supravieţuit acestui tragic episod al istoriei contemporne româneşti.
Ziua de 9 octombrie a fost aleasă întrucât tot într-o zi de 9 octombrie, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a avut loc în 2004.