”Robert ne face viața mai frumoasă în fiecare zi. Toți copiii îl iubesc și îl ocrotesc”, spunea aseară una dintre învățătoarele căreia i s-a recunoscut meritul deosebit în recuperarea copiilor cu autism la Premiile Antidiscriminare ”Învățăm împreună!”, eveniment organizat de Asociația Autism Europa Bistrița.
Mai întâi de toate evenimentul și-a dorit să atragă atenția asupra faptului că este crucial în terapia unui copil cu autism să fie integrat în învățământul de masă, astfel oferindu-li-se șansa la o viață plină de experiențe pozitive.
În Bistrița-Năsăud, prin eforturile Asociaţiei Autism Europa și cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean au fost încadraţi până în prezent în învăţământul de masă 40 de copii cu tulburări din spectrul autist. Un merit deosebit l-a avut aici și noul inspector școlar general Camelia Tabără, care a semnat recent, în premieră națională, un acord extrem de important în care toate școlile și grădinițele din județ își asumă rolul de a integra acești copii în clasele din învățământul de masă.
Aseară, la prima ediție a Premiilor Antidiscriminare ”Învățăm împreună!” găzduită de Sinagoga Bistrița și organizată de Asociația Autism Europa și Primăria Bistrița, 29 de cadre didactice din județ care care au integrat în ultimii 5 ani copii cu tulburări din spectrul autist în învăţământul de masă au fost premiate alături de instituțiile de învățământ în care își desfășoară activitatea.
Este vorba de învățătoarele Cristina Catalano și Ioan Conț de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, educatoarele Corina Ceuca și Simona Beni de la Grădinița cu program normal nr. 9 și Anamaria Onoe și Carmen Muscari de la Grădinița Căsuța cu Povești - ANL, învățătoarea Ana Iliș de la Școala Generală Nimigea - Mogoșeni, Anca Cârstea, Dorina Rațiu și Lidia Pavăl de la Liceul de Muzică Tudor Jarda, Daniela Baciu de la Școala Generală Șieu-Măgheruș, învățătoarele Marcela Chibulcutean și Monica Andreșan de la Școala Generală nr. 5 Lucian Blaga, Mariana Bor, Nicoleta Ceaca, Mihaela Cremene și Manuela Bulcea de la Școala Generală nr. 4 din Bistrița, Gabriela Pintican, Carmen Sabău și Cătălina Sereș de la Grădinița Normală nr. 18, educatoarele Lacatuș Ildiko Rozalia și Nagy Melinda - Grădinița nr. 6, învățătoarele Ioana Stupinian și Ioana Mânzat de la Școala Generală nr. 1, educatoarea Oana Trifan de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Bistrița, învățătoarea Daniela Câmpean de la Școala Generală Sângeorzu-Nou, educatoarea Flavia Albu de la Grădinița Șintereag și educatoarea Ionela Șoș de la Grădinița Șieu-Măgheruș.
Au mai fost premiați toți cei care au avut un rol important în activitatea Asociației Autism Europa și s-au implicat activ în susținerea acțiunilor, principiilor și proiectelor Centrului pentru Resurse și Referințe în Autism ”Micul Prinț”, de la înființare și până în prezent.
Pe scena de la Sinagoga Bistrița au urcat doi violoniști geniali, Maria Marica și Radu Chiș, veniți special de la Cluj, alături de profesorul lor, pentru acest eveniment și doi pianiști bistrițeni: Alex Timoce și Eduard Sălăgean (Dudu) - unul dintre copiii cu autism integrat cu succes în învățământul de masă, Dudu fiind elev în clasa a II-a la Liceul de Muzică. Cei prezenți au avut parte de o mare surpriză din partea micului pianist Eduard Sălăgean, care a avut onoarea și bucuria ca pe scenă să se audă una dintre primele sale compoziții pentru pian, ”Mică Fantezie”, interpretată de colegul său mai mare, Alex Timoce, care s-a declarat încântat de compoziția prezentată, pe care a catalogat-o profundă și precoce pentru un copil de doar 8 ani.
Un alt moment special al serii a fost un minunat film de animație despre voluntariat numit sugestiv ”Ușor poate oricine”, prezentat de voluntarul Tăşuleasa Social - Paul Mureşan, o surpriză mai mult decât plăcută pentru cei prezenți, vocea naratorului aparținând lui Marcel Iureș și muzica fiind semnată de inconfundabila Ada Milea, voluntari Tășuleasa de altfel.
Evenimentul a fost un succes și cu siguranță vor urma ediții la fel de pline de bucurie și de admirație după ce vom fi ”Învățat împreună” că ”Ușor poate oricine”. Numai să vrea, am adăuga noi...