De aproape 10 ani își petrec sărbătorile de iarnă străbătând țara în lung și-n lat, fără să cunoască odihna: traversează și străzile Bistriței dintr-un capăt în altul, cântă (sau urlă, în viziunea unora) cât îi țin bojocii, bat toba din toate puterile sau joacă ursul pentru bistrițenii iubitori de tradiții străvechi... Contra cost, desigur.
Au fost zăriți și auziți peste tot în aceste zile, străbătând orașul dintr-un capăt în altul, costumați în pantaloni roșii, amintind a Moș Crăciun, sau o fustă lungă și vișinie (despre care ai putea să parieze că este o fostă față de masă, dar nu îndrăznești, pentru că nu te pricepi) dar și niște cămăși albe, pe care au cusut cam neîndemânatic niște linii de ață roșie care vor să întruchipeze niscaiva simboluri ale artei tradiționale din Moldova. Căci vin tocmai din Dărmănești, județul Bacău, pentru a împărătși bistrițenilor o datină veche a orășelului lor – „Jocul Ursului”...
Dacă încerci să intri în vorbă cu ei, își răspund în grabă, pentru că timpul nu stă pe loc iar ei au de colindat o mulțime de străzi. Dar merită, susțin ei, fiindcă bistrițenii sunt generoși, câștigurile nu sunt de lepădat iar tradițiile sunt transmise astfel și ele mai departe.
„Mai facem un ban, mai vede lumea o tradiție... Stăm la un cumnat de-al meu din Năsăud, ne ține acolo pe toți, pentru că are o casă mare, se merită, ce să zic...” recunoaște liderul grupului alcătuit din 10 – 12 bărbați, dintre care doi poartă pe umeri blăni de urs și toiage pe care le izbesc de asfalt într-un dans alcătuit din 2, 3 mișcări.
Dacă vrei să aflii detalii în plus despre acest obicei străvechi, ți se răspunde scurt și la obiect că „este vorba despre Jocul Ursului din Dărmănești, căutați pe internet căci găsiți tot ce vreți!”.
Impresionați de tobele rotunde și late ca niște tipsii, bistrițenii le aruncă pe geam câte un leu, câte cinci lei, în cazurile mai fericite chiar câte 10 lei.
Dar formația acceptă și sticle de tărie, felii de cozonac, sarmale, țigări sau orice fel de mâncare gătită în aceste zile de sărbătoare. Atunci când simt că e momentul sau rostul de câștiguri mai frumușele bărbații știu să cânte și „La mulți ani” sau „O ce veste minunată”, amintindu-și că în urmă cu doi, trei ani, când au ajuns într-o zi de iarnă prin București – un om le-a dat pentru prestația lor chiar 1000 de lei...!