Primul român care a câștigat un premiu de mare importanță la Moscova – Ștefan Ruha, care a fost și membru de onoare al Fundației Societatea de Concerte de la înființarea sa, în 1997 (ca și Tudor Jarda, de altfel, care a fost președintele de onoare al fundației) a fost omagiat astă-seară, într-un emoționant recital de muzică barocă...
„Ne-au ajutat enorm în alcătuirea programelor, ne-au ajutat cu sentimentul de solidaritate pe care-l simțeam din partea lor și ne-au stimulat mereu perseverența...” a povestit Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură despre Tudor Jarda și Ștefan Ruha – violonistul care „a vrut și a acceptat să fie solidar cu oameni aflați la început de drum, oameni care nu existau pe atunci decât în intenția lor de a face ceva...”
A cântat cu aceeași dezinvoltura la Caracal, la Bistrița, Carei sau Botoșani dar și în săli celebre de spectacol din Berlin, Londra, Tokyo, Moscova sau Paris – apropiindu-se cu aceeași generozitate de orice tip de public care s-a bucurat de prestația geniului său.
Mirela Capătă (vioară), Ecaterina Botar (pian), Ilse Herbert (violoncel) invitate să susțină un concert de muzică barocă în memoria marelui violonist – l-au acompaniat și au colaborat intens cu Ștefan Ruha, Mirela Capătă scriind chiar o generoasă lucrare de doctorat tratând în viața și opera lui violonistului, exprimându-și astfel gratitudinea și recunoștința față de maestrul său – a mai explicat Gavril Țărmure, în cuvântul introductiv.
Serata muzicală a început cu Largo (compusă de Veracini) una din capodoperele muzicii baroce și interpretată deseori de Ștefan Ruha în toate bisericile din Transilvania unde era invitat să concerteze și a continuat cu Largo Espressivo (G. Pugnan), Sonata nr.1 “Da chiesa” (Corelli), Meditation Thais (Massenet).
Spre final, Mirela Capătă, Ecaterina Botar și Ilse Herbert și-au încântat spectatorii cu celebra Vocaliza lui Rahmaninov, Adagio-ul lui Albinoni și Sonata numărul 12, “La Follia” a lui Corelli.