Drumuri parcurse în viteză, care transportă mărfuri, dar nu-ţi pot linişti sufletul, drumuri prăfoase pe care poţi umbla desculţ, drumuri spre oamenii dragi sau spre locurile copilăriei, drumuri abstracte care există doar în suflet, drumuri nervoase, drumuri-stări, visate şi închipuite – toate vă aşteaptă în galeria Rapsodia, până în septembrie.
„Sunt într-adevăr stări, sunt acele drumuri nervoase pe care mi le-am amintit şi le-am pictat febril a doua zi, după ce le-am visat... E un fel de dor de casă, în fapt. Îmi asum fragmentarea acestui proiect, şi sper s-o pot păstra, pentru că rigorile artei contemporane presupun o coerenţă mult mai strânsă şi o epuizare a unui proiect într-un număr mai mic de lucrări... Poate că într-adevăr maturitatea m-a făcut să-mi dau seama că toate aceste direcţii îmi aparţin în egală măsură – sunt acele drumuri abstracte pe care le ghiceşti doar, şi sunt acele drumuri concrete, realiste, pe care nu le mai observi...”, a remarcat artista şi lectorul universitar Alina Staicu din Cluj, cu prilejul vernisajului.
Galeria de Artă Rapsodia găzduieşte în aceste zile expoziția personală semnată de Alina Staicu şi intitulată „The passenger” – expoziţie inaugurată de scriitorul Alexandru Uiuiu care i-a felicitat în deschidere pe proprietarii galeriei care se încăpăţânează să continue iniţiativa de a expune lucrările unor artişti contemporani într-un spaţiu neconvenţional.
Este aproape neromâneşte, căci de obicei, iniţiativele bune se întrerup, iar lucrurile bune dispar, aşadar este o mare bucurie că, în acest registru privat, alternativ, al comerţului şi desfacerii de bunuri – nu se renunţă la artă – a mai spus Alexandru Uiuiu.
În tot demersul Alinei Staicu – odihna este la fel de importantă ca şi drumul: „Accelerăm toate ritmurile, ochiul nostru s-a înăsprit, s-a încruntat, se caută randament, eficienţă şi viteză, dar ne scapă o grămadă de amănunte din tainele fiinţei şi bucuriile vieţii. Una dintre mizele cu care am fost trimişi în această lume a fost s-o cunoaştem, iar artistul are responsabilitatea să ne aducă înapoi la răbdare, la privirea blândă care aprofundează...", a mai spus Alexandru Uiuiu despre expoziţia Alinei Staicu.
Să vă gândiţi la expoziţia aceasta ca la una a drumului şi a aşezării într-o linişte mai profundă, mai înţelegătoare, în liniştea maturităţii care vede drumul parcurs şi vede ce este cu adevărat de seamă în viaţa noastră - a mai subliniat Alexandru Uiuiu, adăugând că „toată lumea spune că cele mai importante lucruri în viaţa noastră sunt oamenii din jur sau iubirea – şi cu toate astea ne agăţăm în continuare de obiecte ca disperaţii, şi ne străduim să facem bani ca şi cum aceste hârtii ne-ar putea salva viaţa. Spunem ceva, dar facem cu totul altceva – şi în final realizăm că suntem pe un drum greşit...", a conchis Alexandru Uiuiu.
Alina Staicu a mai expus la Bistriţa şi anul trecut, alături de alţi 10 prieteni şi colegi din Cluj, în cadrul unei expoziţii de grup intitulată „Configurări".