Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  146 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Un sarcofag care a acoperit o mumie în Egiptul antic – expus la Centrul German din Bistriţa!

03/11/2015 15:34:59 Ioana BRADEA  
Scarabei, amulete, pisici, o coapsă de mumie şi chiar un picior cu degete înnegrite de trecerea atâtor milenii, inele şi statuete minuscule datând din anii 1550 înainte de Hristos, vase din marmură cu hieroglife sau arme – sunt doar câteva dintre spectaculoasele obiecte expuse de azi şi la Centrul German din Bistriţa.

Centrul German de pe Dornei găzduieşte, începând de azi, o spectaculoasă expoziţie cu obeicte aparţinând Egiptului antic – unele dintre ele descoperite chiar pe teritoriul vechi al Daciei.

La vernisaj a participat şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean care s-a arătat încântat de faptul că la vernisaj sunt prezenţi atât de mulţi tineri şi elevi, dar şi de faptul că nu mai puţin de 10 muzee din ţară au contribuit la realizarea acestei expoziţii derulate de Muzeul Judeţean în ciuda faptului că instituţia se află în plin proces de reabilitare.

Istoricul Corneliu Gaiu a subliniat, prezentând expoziţia, că este vorba de o civilizaţie fascinantă, care a generat o mitologie profundă şi extraordinară iar Dan Deac, absolvent al Universităţii din Cluj-Napoca şi specialist în civilizaţia egipteană străveche a prezentat la rândul său, câteva dintre cele mai interesante piese ale expoziţiei, subliniind importanţa şi valoarea unui capac de sarcofag al unei mumii – care a fost adus la Cluj-Napoca în perioada Primului Război Mondial, prin 1913-1914, de pe şantierele arheologice egiptene, un sarcofag care a acoperit o mumie datând din secolul III înainte de Hristos.

Dan Deac a făcut referire şi la cele 130 de statuete mai mici sau mari şi cele 4 temple închinate zeilor egipteni şi descoperite în provinciile din Dacia, care reflectă limpede influenţa egipteană în zonă, amintind şi elita locală din provinciile danubiene care a construit multe temple închinate zeilor egipteni, nu neapărat din pioşenie faţă de aceste divinităţi – cât din loialitate faţă de casa imperială care le guverna. "Civilizaţia Egiptului antic este civiliaţia care a avut trei perioade de decădere din care şi-a revenit miraculos, este civilizaţia care a construit prima clădire din piatră – piramida în trepte de la Saqqara, este civilizaţia care a introdus pentru prima dată tabloidele şi care menţionează prima grevă din istorie, care a izbucnit din cauza lipsei fardurilor. Erau farduri folosite pentru a proteja muncitorii de infecţii la ochi…” a mai spus istoricul Dan Deac.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro