Scarabei, amulete, pisici, o coapsă de mumie şi chiar un picior cu degete înnegrite de trecerea atâtor milenii, inele şi statuete minuscule datând din anii 1550 înainte de Hristos, vase din marmură cu hieroglife sau arme – sunt doar câteva dintre spectaculoasele obiecte expuse de azi şi la Centrul German din Bistriţa.
Centrul German de pe Dornei găzduieşte, începând de azi, o spectaculoasă expoziţie cu obeicte aparţinând Egiptului antic – unele dintre ele descoperite chiar pe teritoriul vechi al Daciei.
La vernisaj a participat şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean care s-a arătat încântat de faptul că la vernisaj sunt prezenţi atât de mulţi tineri şi elevi, dar şi de faptul că nu mai puţin de 10 muzee din ţară au contribuit la realizarea acestei expoziţii derulate de Muzeul Judeţean în ciuda faptului că instituţia se află în plin proces de reabilitare.
Istoricul Corneliu Gaiu a subliniat, prezentând expoziţia, că este vorba de o civilizaţie fascinantă, care a generat o mitologie profundă şi extraordinară iar Dan Deac, absolvent al Universităţii din Cluj-Napoca şi specialist în civilizaţia egipteană străveche a prezentat la rândul său, câteva dintre cele mai interesante piese ale expoziţiei, subliniind importanţa şi valoarea unui capac de sarcofag al unei mumii – care a fost adus la Cluj-Napoca în perioada Primului Război Mondial, prin 1913-1914, de pe şantierele arheologice egiptene, un sarcofag care a acoperit o mumie datând din secolul III înainte de Hristos.
Dan Deac a făcut referire şi la cele 130 de statuete mai mici sau mari şi cele 4 temple închinate zeilor egipteni şi descoperite în provinciile din Dacia, care reflectă limpede influenţa egipteană în zonă, amintind şi elita locală din provinciile danubiene care a construit multe temple închinate zeilor egipteni, nu neapărat din pioşenie faţă de aceste divinităţi – cât din loialitate faţă de casa imperială care le guverna. "Civilizaţia Egiptului antic este civiliaţia care a avut trei perioade de decădere din care şi-a revenit miraculos, este civilizaţia care a construit prima clădire din piatră – piramida în trepte de la Saqqara, este civilizaţia care a introdus pentru prima dată tabloidele şi care menţionează prima grevă din istorie, care a izbucnit din cauza lipsei fardurilor. Erau farduri folosite pentru a proteja muncitorii de infecţii la ochi…” a mai spus istoricul Dan Deac.