Ca în fiecare an, de Sfântul Ilie, mii de credincioși au luat cu asalt mănăstirea de lângă Beclean care poartă hramul acestui sfânt foarte îndrăgit (dar şi temut) de ortodocşii români. Ps Macarie, Episcopul Europei de Nord a sfinţit şi inaugurat şi noul altar de vară, abia finalizat în curtea mănăstirii, special pentru credincioşii care vin aici.
Locaşul de cult a fost plin încă de ieri seară, când sute de credincioși au participat la Vecernia Mare. După miezul nopţii, mai precis în jurul orei 03.30 dimineaţa, preoţii mănăstirii şi stareţul acesteia, Părintele Paisie au slujit Utrenia şi Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii iar în această dimineaţă, la ora 8.00 a fost sfințită apa şi s-a citit Acatistul Sfântului Ilie Tesviteanul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată azi, de la ora 10.00 de PS Macarie, Episcopul Europei de Nord.
Evenimentul a fost cu atât mai emoţionant cu cât înaltul ierarh a slujit în noul altar de vară, abia finalizat în curtea mănăstirii, special pentru credincioşii care frecventează mănăstirea în număr atât de mare.
Părintele Paisie şi-a dorit de mult timp ca toți credincioșii să poată vedea slujba religioasă, atunci când ea este oficiată în aer liber iar bucuria a fost mare astăzi, într-o zi de sărbătoare atât de specială, în care un sobor de 40 preoți au oficiat cea mai importantă slujbă - de Hramul Mănăstirii din Nuşeni la care au participat peste 3.000 de credincioşi.
"Sfântul Ilie a spus un lucru: Viu este Dumnezeu în faţa căruia stau eu. Toţi aceia aţi pus aici o piatră de temelie sau la oricare dintre bisericile voastre, la oricare din mănăstirile din apropierea voastră - să fiţi conştienţi că cei ce sunt vii în faţa lui Dumnezeu, aceia vor moşteni Împărăţia Cerurilor... Acesta a fost curajul Sfântului Ilie. Nimeni n-a mai spus aşa ceva. Iar forţa lui constă în faptul că a trecut de la moarte la viaţă fără moarte..." a spus în finalul slujbei Părintele stareţ Paisie, amintind şi numele meşterului care a realizat minunatul altar de vară: Petre Nan din Bârsana.
În ciuda căldurii de afară, miile de credincioşi (unii înarmaţi cu umbrele împotriva soarelui) au asistat emoţionaţi la slujba religioasă, rostind, alături de PS Macarie "Tatăl Nostru".
Părintele Stareț Paisie afirma că Sfântul Ilie este unul dintre marii sfinți ai lui Dumnezeu care a trăit înaintea Mântuitorului Iisus Hristos şi că “trăsăturile Sfântului Ilie, fermitatea mărturisirii credinței în Dumnezeul Cel Viu și minunile deosebite pe care le-a făcut îl reprezintă ca o personalitate aparte în rândul sfinților cinstiți în Biserica Ortodoxă”.
Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.