Angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor continuă activităţile de informare a cetăţenilor în cadrul campaniei “Tu decizi! Votează legal!”. În ultima săptămână de campanie, membrii Centrului Judeţean de Comunicare, poliţişti şi ofiţerii de prevenire au derulat activităţi zilnice de conştientizare a cetăţenilor privind exercitarea votului
Astfel, angajaţii M.A.I. s-au întâlnit zilnic cu călătorii aflaţi în aşteptarea mijloacelor de transport în autogările din Bistriţa, Năsăud şi Beclean şi în staţiile de autobuz, dar şi cu ocazia pieţelor şi târgurilor săptămânale organizate şi în parcările magazinelor mari.
Peste 400 de cetăţeni au fost informaţi despre prevederile legale în vigoare în contextul alegerilor parlamentare din 9 decembrie a.c. şi au fost îndrumaţi să voteze legal şi să sesizeze încălcarea legii la număr unic 112. Aceştia au primit pliante preventive, iar afişele cu mesajul “Tu decizi!Votează legal!” au fost lipite în autogări şi în locuri cu vizibilitate mare.
Centrul Judeţean de Comunicare Bistriţa-Năsăud reaminteşte că potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică peste suma de 10 lei fără TVA, precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare.
Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.
Cu aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi fapta de împiedicare prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales. De asemenea, fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, iar introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător este pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Conform Legii nr. 35 din 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, constituie contravenţie “continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent”, amenda fiind de la 1.000 lei până la 2.500 lei. Tot contravenţii prevăzute cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei sunt şi distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite.
Comandamentul Operaţional Judeţean, format din reprezentanţi ai structurilor M.A.I. cu atribuţii principale în planificarea şi executarea misiunilor destinate asigurării bunei desfăşurării a alegerilor parlamentare, a fost activat în această dimineaţă, la ora 07.00. Coordonarea Comandamentului Operaţional Judeţean este asigurată de către şeful I.P.J. Bistriţa-Năsăud, cu participarea şefului I.J.J. Bistriţa-Năsăud.
La nivel judeţean pe timpul campaniei electorale, în preziua şi ziua alegerilor, au fost constituite echipe operative şi rezerve de intervenţie, care, la solicitare, să se deplaseze în zonele unde există riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice, şi în scopul verificării unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral.
În paralel cu activităţile operative, angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor desfăşoară campania preventivă derulată la nivel naţional “Tu decizi! Votează Legal!” pentru informarea şi conştientizarea cetăţenilor cu drept de vot cu privire la riscurile la care se expun în cazul încălcării legislaţiei electorale. Pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud au fost repartizate circa 800 de afişe şi 6000 de pliante pentru promovarea campaniei.
CENTRUL JUDEŢEAN DE COMUNICARE BISTRIŢA-NĂSĂUD