Nemaipomenit... Părinţii şi-au închis copiii în case şi au decis să facă toate lucrurile în locul lor. O situaţie fără precedent, pornită din dorinţa de a salva onoarea fiecărei familii şi a menţine imaginea publică atât de mult preţuită şi râvnită în societate! Totul - din cauza unui băieţel care a fugit de-acasă, în căutarea ursuleţului de pluş:
„Senzaţional! Pentru prima dată în istoria sufletului omenesc, emoţiile stau ghemuite împreună şi dorm într-o pădure de lângă Bistriţa! Sufletul rătăceşte copleşit, în căutarea lor, visând la o nouă ordine mondială, iar creierul se pare că nu mai are forţă să-l liniştească. Şi toate acestea din cauza unui băieţel care a fugit de-acasă din cauza unui băieţel care a fugit de-acasă – în căutarea acelui simpatic ursuleţ personal care îl ajută să se descurce în lume... Părinţii sunt alarmaţi, au închis ferestrele, au zăvorât uşile, iar acum aşteaptă zorile neadormiţi, pentru a-şi păzi copiii. Au decis să nu mai meargă la muncă, deoarece copiii trebuie însoţiţi indiferent de situaţie, ca nu cumva să evadeze din lupta pentru perfecţiune şi să-şi piardă ursuleţul...!”
Fragmentul de mai sus face parte dintr-un inedit şi provocator spectacol desfăşurat zilele trecute la Centrul Cultural Dacia, şi intitulat Laboratorul Doctorului Suflet – un spectacol de teatru şi film în care copiii au jucat rolul emoţiilor, persiflând diverse metehne, vicii, îngrijorări, planuri sau previziuni, speranţe şi false investiţii ale oamenilor mari – în flagrant dezacord, de cele mai multe ori, cu ce îşi doresc sau visează copiii.
Laboratorul Doctorului Suflet este un spectacol de teatru-film, susţinut de copiii de la Scenica, coordonaţi de actorul Ruslan Bârlea. Scenariul scris de Dora Baba prezintă povestea lui Răducu, un copil care a ajuns la şcoală şi trăieşte eşecul primului concurs. Ceea ce i se întâmplă este ilustrat de emoţiile-personaje – stresul, frica, teama, tristeţea, ruşinea, ura, furia, dar şi iubirea, fericirea, curajul, speranța, nostalgia, surpriza – conduse de Dr. Suflet şi asistentul său, Creierul.
Nu vă dezlipiţi de ecrane, nu mai faceţi nimic! Nu mai gândiţi! E imperios necesar să aflaţi de la noi ce e de făcut! Doar noi deţinem adevărul...! Părinţii şi-au închis copiii în case şi au decis să facă toate lucrurile în locul lor. E o situaţie fără precedent, pornită din dorinţa de a salva onoarea fiecărei familii şi de a menţine imaginea publică atât de mult preţuită şi râvnită în societate!
În poveste se implică inclusiv un spiriduş simpatic – prietenul unui ursuleţ, care reprezintă, alături de zeci şi zeci de jucării de pluş, felul în care emoţiile pot fi trimise în judecată, puse sub lupă, interpretate sau gestionate – într-o lume copleşită de emoţii...