Bistriţenii au participat astăzi la una dintre cele mai frumoase slujbe religioase care marchează intrarea în noul an – slujba de sfinţire a apelor, numită şi Agheasma Mare, aşteptând, înfriguraţi, să o ducă acasă în sticle, pahare sau cante cu busuioc sfinţit. Se spune că Agheasma Mare are puteri tămăduitoare asupra sufletului şi trupului.
Mii de bistriţeni au înfruntat azi frigul pentru a asista, în toate bisericile din oraş, la sfinţirea apei şi pentru a-şi lua acasă un strop din Agheasma Mare, în diverse recipiente, unele aduse de-acasă, chiar de credincioşi, altele puse la dispoziţie de biserică. Apa sfinţită de Bobotează este considerată miraculoasă, credincioşii fiind convinşi că ajută la vindecarea unor boli ale trupului sau ale sufletului.
Este una dintre cele mai frumoase slujbe religioase care marchează ritualul prin care Sfântului Ioan l-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului – descoperindu-l şi arătându-l oamenilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu cel care ridică păcatele lumii!”
„Sărbătoarea de astăzi trebuie să fie o sărbătoare a binefacerii, a gestului bun, a dragostei, pentru că aşa cum Dumnezeu, în Treimea Sa, ni se descoperă, arătându-ne iubirea, la fel şi noi, mai departe, ca persoane, trebuie să ne materializăm dragostea şi omenia faţă de cei din jur... Să ne ajute bunul Dumnezeu să fim sub vraja Botezului Domnului...”, a explicat preotul Dumitru Creţa de la Biserica cu hramul „Sfântul Dumitru”, situată pe Bulevardul G-ral Grigore Bălan din Bistriţa.
„Aşa grăieşte Dumnezeu: cei ce sunteţi însetaţi, mergeţi la apă... Pentru ce vă cheltuiţi argintul pe un lucru care nu hrăneşte şi câştigul muncii voastre pentru ceva care nu vă satură? Ascultaţi-mă pe mine şi întru bunătăţi se va desfăta sufletul vostru. Luaţi aminte cu urechile voastre şi mergeţi pe căile mele. Ascultaţi-mă pe mine şi viu va fi sufletul vostru...
Căutaţi pe Domnul cât îl puteţi încă găsi, strigaţi către dânsul cât El este încă aproape de voi. Cel rău să lase calea lui şi omul cel nelegiuit să-şi lase vicleniile şi să se întoarcă spre Domnul, căci El se va milostivi de dânsul...
Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre şi nici căile Mele ca ale voastre, zice Domnul... Şi cât de departe sunt cerurile de la pămînt – aşa de departe sunt căile Mele de căile voastre şi cugetele Mele de ale voastre...
Precum se coboară ploaia şi zăpada din cer şi nu se întoarce până nu adapă pămîntul şi-l face de răsare şi rodeşte şi dă sămânţă semănătorului şi pâine spre mâncare – aşa va fi cuvîntul Meu care-mi iese din gură; el nu se întoarce către mine fără să dea rod, ci el va face voia Mea şi îşi va îndeplini rostul lui... Şi voi cu veselie veţi ieşi şi în pace veţi fi călăuziţi; munţii şi colinele vor izbucni în strigăte de veselie înaintea voastră şi toţi copacii câmpului vor bate din palme...”, amintesc preoţii în slujba de Bobotează - una dintre cele mai frumoase şi înălţătoare slujbe religioase de peste an care încheie, alături de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul de mâine, ciclul sărbătorilor de iarnă la români.