S-a născut în 1887, la Bistriţa, a copilărit în Piaţa Mică la Nr 1, a participat la Primul Război Mondial pe frontul din Rusia şi nordul Italiei, a fost profesor la Colegiul „Liviu Rebreanu” între 1927 şi 1944 şi va rămâne în memoria bistriţenilor graţie unui elegant album editat de Muzeul Judeţean şi prezentat azi publicului la Centrul German.
„Este o onoare pentru noi să realizăm un asemenea album elegant dedicat operei şi vieţii lui Norbert Thomae. Nu ne-am dorit decât să punem în valoare patrimoniul istoric şi artistic al oraşului”, a precizat, în deschidere, directorul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş care a adăugat că nu este o coincidenţă faptul că albumul se lansează tocmai cu prilejul Târgului de Paşti al saşilor desfăşurat azi la Bistriţa.
Istoricul Corneliu Gaiu a precizat, la rândul său, că este vorba de o obligaţie morală drept mulţumire pentru donaţia generoasă făcută de nepoţii pictorului care a trăit la Bistriţa până în 1944, când a făcut şi el parte din Exodul saşilor, stabilindu-se în Germania, unde s-a şi stins în noiembrie, 1977.
„A fost nu doar un sensibil plastician, ci şi un om cu o vastă cultură care a scris două cărţi esenţiale pentru arta transilvăneană săsească”, a povestit Corneliu Gaiu, amintind şi de anii 1927-1944 când Norbert Thomae a fost profesor la Gimnaziul Evanghelic din Bistriţa (actualul Colegiu „Liviu Rebreanu”) despre care artistul povesteşte în scrisori redând şi dificultatea de a preda ore în şir elevilor şi de a se concentra apoi la artă.
Chiar şi după ce s-a stabilit în Germania, artistul rămâne ancorat în spaţiul transilvănean şi bistriţean, care se regăseşte în continuare în picturile sale – a mai precizat Corneliu Gaiu.
Istoricul de artă Vasile Duda a subliniat importanţa recuperării operei lui Norbert Thomae, mai ales în contextul în care lipseau, până în 2010, mărturiile despre arta bistriţeană interbelică: