Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  137 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Socăcițele, faimoasele bucătărese comunitare de pe Valea Someşului, intră în era digitalizării

06/12/2015 13:32:49 Ioana BRADEA  
În contextul în care, până şi în satele tradiţionale din Bistriţa-Năsăud a pătruns moda cateringului, iar nunţile au tot mai puţine elemente din patrimoniul gastronomic tradiţional – o fundaţie din Bistriţa a pus la cale un proiect care să le pună în valoare pe socăciţe – bucătăresele care găteau impecabil pentru nuntaşi, în vremuri de demult.

Ne-am dat seama că există un patrimoniu cultural gastronomic al judeţului care trebuie să fie valorificat. Dacă te duci în restaurantele din Bistriţa, sunt prea puţine care promovează mâncărurile tradiţionale din zona judeţului nostru. Practic, diferenţa pe care o poţi face în dezvoltarea durabilă a comunităţii este să foloseşti ingredientele şi reţetele locale...”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Camelia Crişan, directorul executiv al Fundaţiei Progress.

Provocarea de a le readuce în lumină pe socăciţe a pornit, în fapt, de la proiectul „Bistriţa Gastronomică”, care a avut un suscces neaşteptat pentru iniţiatori, un proiect finanţat de Consiliul Judeţean în urma căruia a rezultat inclusiv un eBook cu reţete tradiţionale.

O parte importantă a proiectului nostru a fost digitalizarea patrimoniului cultural gatronomic. Degeaba pui patrimoniul în cărţi, la acestea au acces doar cei care frecventează bibliotecile. Digitalizarea a fost pentru noi o componentă la fel de importantă ca şi descoperirea unor reţete tradiţionale, pentru că asta îţi permite să le uploadezi pe net, pentru ca toată lumea să aibă acces la ele”, a mai spus Camelia Crişan.

Fundaţiei Progress îi datorăm îndrăzneala şi viziunea inedită de a revitaliza şi a scoate la lumină una dintre puţinele „cariere” de succes care se afla la îndemâna femeilor din mediul rural, acum 30-40 de ani.

S-a propus astfel publicului larg o reflecție asupra rolului pe care femeile din satele bistrițene l-au avut și îl au în comunitățile rurale, dar şi o reflecţie asupra contextului de viață care le determină șansele de a contribui la dezvoltarea durabilă.

Din datele statistice existente la nivel național, 51,3% din totalul populației țării este reprezentată de femei, iar 56,1% din totalul populației feminine se regăsește în mediul rural, ocupându-se cu agricultura de subzistență în forma lucrătorilor familiali neremunerați.

Aşa se face că – foarte multe femei din satele României întrețin gospodăria, asigură stabilitatea familiei și, prin ansamblul familiilor, contribuie la bunăstarea comunității. Cu toate acestea, femeile din mediul rural au mai puține oportunități de a-și realiza și folosi întregul potenţial, iar rolul lor în dezvoltarea comunităților nu este capitalizat.

În semn de recunoaștere a importanței activității femeilor din satele bistrițene, fie ele socăciţe sau simple gospodine, Fundația Progress a organizat o serie de ateliere de povestiri în Rodna, Feldru, Rebrișoara și Bistrița, în cadrul cărora au fost înregistrate 32 povestiri de viață, învățăminte trecute de la mame la fiice, dar și reflecții despre rostul femeii la sat. Câteva dintre aceste povestiri au fost prezentate şi publicului larg, în format video, zilele trecute, la Bistriţa.

Deși pentru noi a avut 32 chipuri și a spus 32 povestiri diferite, femeia din satele bistrițene s-a arătat a fi aceeași. Copil ce se bucură de viață, gospodină călită prin muncă, mamă plină de grijă și o minunată povestitoare... Femeia din mediul rural este mai mult decât un stâlp al casei. Cu multă modestie și prin truda de zi cu zi, femeile sunt artizani ai resurselor pentru dezvoltare locală. Pentru o bună prețuire, se cuvine să le cunoaștem povestea”, preciza, cu această ocazie, Gheorghe Crișan, managerul proiectului.

Socăciţele – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” este un proiect implementat de Fundația Progress și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”. Proiectul are un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).

Fundația Progress este o organizație neguvernamentală înființată în 1996 în Bistriţa, care pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le escalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca centre de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație sociale pentru a ajunge la orice grup social, şi în special la cele marginale.

2956 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro