A copilărit în Teaca, a studiat la Cluj, a ajuns la New York, fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă" și comparat de presa occidentală cu T Monk sau Keith Jarret. Vineri, 6 mai, de la ora 20.00, bistriţenii au ocazia să asculte o emoţionantă scrisoare de dragoste trimisă României!
„Transylvanian Concert – de la doină la jazz-ul american” se intitulează recitalul extraordinar care va fi susținut de Lucian Ban și Mat Maneri, vineri, 6 mai, de la ora 20.00, la Sinagoga Bistrița.
Pianistul Lucian Ban a făcut senzaţie anul trecut, la Bistriţa, într-un concert în care a evoluat pe scenă şi unul dintre cei mai cunoscuţi şefi de instituţie ai oraşului. Mai multe amănunte despre pianistul din Teaca puteţi citi accesând linkurile de mai jos:
DEMENŢIAL. Bistriţeanul votat cel mai influent manager cultural al ţării a făcut un spectacol de senzaţie, la Sinagogă! (VIDEO)
Jazz adevărat, ca la mama lui acasă. Ca într-un club sofisticat din New York... (VIDEO)
Bistriţa, mereu surprinzătoare...! Pianistul Lucian Ban, comparat de presa din Occident cu T Monk sau Keith Jarret, a copilărit la Teaca!
Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, câștigându-şi renumele în urma unor proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner. Lucian Ban este considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă" (Bruce Lee Gallanter), iar împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu - un proiect care s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010 şi fiind aplaudat pe mari scene ale lumii.
Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmărit", pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume.
În 2016, casa de discuri americană Sunnyside Records a lansat albumul „Songs from Afar" al quartetului său, Elevation. Celebra revistă americană DONWBEAT i-a acordat calificativul maxim și extrem de 5 stele, iar All About Jazz îl numește „un triumf al comunicării muzicale și emoționale", în timp ce NY Jazz Record vorbește despre „o scrisoare de dragoste pe care pianistul o trimite țării de origine".
Mat Maneri (violă) a fost nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă", fiind recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi, un adevărat „copil nebun" al avangardei americane. În 1990 Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu tatăl său și cu Randy Peterson. Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congres și în concerte pe scene din toată Europa, notează cei de la Hotnews. Celebra revista „All About Jazz" îl descrie în termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola".
Concertul din 6 mai este organizat de Primăria Municipiului Bistrița, Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” Bistrița, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
FOTO: Şerban Mestecăneanu