„Am ținut neapărat să ajung la Bistrița pentru că am promis, și îmi place să mă țin de cuvânt, mai ales că am prieteni foarte dragi aici...” a mărturisit cosmonautul Dumitru Prunariu, la începutul conferinței pe care a susținut-o la Sinagoga din Bistrița, după un drum cu peripeții, însă pregătit să povestească totul despre explorarea cosmică!
După ce zborul său a fost anulat și după ce – datorită statutului său, piloții unei alte curse cu toate locurile ocupate i-au permis să stea alături de ei, în carlingă – cosmonautul Dumitru Prunariu a ajuns și la Bistrița – pentru a susține conferința „Explorarea cosmică – încotro?”
Evenimentul a fost dedicat „Galei de Moș Nicolae pentru copii cu dizabilități” ediția a VIII-a, organizată de Fundația Inocenți, Bistrița și a început cu un cuvânt introductiv susținut de Marin Mic, reprezentant al Fundației Inocenți dar și de un moment muzical susținut de două eleve ale Colegiului Național „Liviu Rebreanu”.
Dumitru Prunariu devenea pe 14 mai 1981 primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.
Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU iar în prezent are gradul de general-maior în rezervă.
În 12 aprilie 2011, la aniversarea a 50 de ani de la primul zbor spațial uman al lui Iuri Gagarin, Dumitru Prunariu a primit, împreună cu alți cosmonauți, din partea președintelui rus Dmitri Medvedev, nou instituita decorație Medalia de Merit pentru Explorare Spațială.
La Bistrița, Dumitru Prunariu a prezentat un material foarte interesant în care a tratat și aspectele generale ale explorării spațiale – de la asteroizii care reprezintă o problemă perpetuă pentru pământ, la prezența diferitelor state ale lumii în cosmos, la costurile pe care le presupune un zbor în spațiu sau la pionierii care au doborât adevărate recorduri de zboruri spațiale.
Și, deși există un curent de opinie care susține că zborul primului om pe lună (Neil Armstrong, autorul celebrelor cuvinte „Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”) ar fi fost un fals scenariu pus la punct cu minuțiozitate din motive politice într-un studio de film de la Hollywood – Dumitru Prunariu a susținut că au existat 12 oameni care au pus piciorul pe lună, de-a lungul timpul, însă că finanțările unor asemenea misiuni nu au mai fost prioritare, astfel încât aceste zboruri au fost oprite...