„N-a mai fost expoziţie de pictură în Şintereag, până acum. A venit o doamnă şi ne-a spus „Da, da, îs faine tablourile, da’ parcă tot mai faine-s blidele...!” a povestit, mai în glumă mai în serios – Alexandru Uiuiu, inaugurând, zilele trecute, la Sinagogă, cele mai frumoase tablouri realizate într-o tabără, la Şintereag.
Alexandru Uiuiu a inaugurat zilele trecute, alături de Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, expoziţia realizată în tabăra de pictură şi literatură desfăşurată în septembrie, la Şintereag: „N-a mai fost expoziţie de pictură în Şintereag, până acum. A venit o doamnă şi ne-a spus „Da, da, îs faine tablourile, da’ parcă tot mai faine-s blidele...!” a povestit, mai în glumă mai în serios – Alexandru Uiuiu, adăugând că mai important decât primarul, în Şintereag este Vicenţiu Retegan.
„El este vioara I acolo, pentru că primarul nu ne-a acordat nicio atenţie în timp ce domnul Retegan a făcut şi face în continuare o grămadă de lucruri pentru comuna aceasta, pentru satul său” a precizat Alexandru Uiuiu, povestind despre casa ţărănească recent renovată acolo de Fundaţia Ethnos.
Există un gard din mesteacăn, realizat de Vicenţiu Retegan cu ajutorul altor voluntari, există şi fântână cu cumpănă, se poate găti şi povesti pe târnaţ ca pe vremea nealterată a bunicilor – a subliniat Alexandru Uiuiu.
„Toate astea datorită unor voluntari care ne-au ajutat enorm şi datorită domnului Cârcu, proprietarul. I-am şi spus că dacă facem o greşeală în renovarea casei – sufletul părinţilor care se află încă în pereţii casei – cu siguranţă ne va pedepsi... O să ne dăm cu ciocanul peste degete, sau ceva de felul acesta...” a mai remarcat Alexandru Uiuiu.
În Galeria Lina pot fi admirate lucrările artiştilor Alex Şerban, Sever Moldovan, Bogdan Dănilă, Otilia Cormoş şi Eugen Alupopanu, iar despre secvenţa literară a taberei de la Şintereag puteţi reciti accesând linkul de mai jos:
ŞINTEREAG. Cerul şi râul. Întâlnirea cu un meteorit la Bistriţa (FOTO / VIDEO)
Evenimentul a fost organizat la sfârşitul lunii septembrie, de Fundaţia Culturală Ethnos, Societatea de Concerte Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Direcţia pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – care şi-au propus să repună în valoare şi lumină case vechi, ţărăneşti din Bistriţa-Năsăud, care să păstreze amprenta inefabilă a unor vremuri demult apuse.