Sute de bistriţeni au urmărit ieri seară emoţionaţi, unii cu lacrimi în ochi, alţii tulburaţi de prestaţia soliştilor – povestea tragică a unei prostituate de lux care descoperă iubirea dar se stinge din viaţă răpusă de o nemiloasă boală. Bistriţenii au aplaudat după aproape fiecare arie iar Cristina Oltean şi Sorin Lupu au fost sclipitori.
Chiar dacă spaţiul strâmt din Biserica Evanghelică nu le-a permis să se desfăşoare prea mult, vocile minunate ale artiştilor Operei Române din Craiova au compensat totul ieri seară, în Biserica Evanghelică – acolo unde s-a desfăşurat ultimul spectacol din cadrul evenimentului organizat de Centrul Cultural Municipal şi Primăria Bistriţa – Zilele Operei „Constantin Pavel”.
Orchestra, corul şi baletul Operei Române din Craiova au pus în scenă la Bistriţa un spectacol extraordinar – „La Traviata” de Giuseppe Verdi – Cristina Oltean (în rolul Violetei) şi Sorin Lupu (în rolul lui Alfredo Germont) au fost sclipitori iar bistriţenii au fost copleşiţi de interpretarea artiştilor, aplaudând la scenă deschisă aproape după fiecare arie...
Traviata a fost inspirată de o figură reală – Rose Alphonsine Plessis, care a trăit între 1824 - 1846, a fugit de acasă la vârsta de 13 ani şi, ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituţia. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numeşte "traviata") şi tot în această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul care s-a îndrăgostit nebuneşte de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase.
Legătura lor a continuat chiar și după căsătoria ei, până când – la doar 22 de ani – tânăra curtezană s-a stins în urma unei tuberculoze. Sicriul ei, acoperit cu o mulţime de camelii (floarea ei preferată), a fost depus în cimitirul Montmartre. Doi ani mai târziu, în 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul "Dama cu camelii", cu puternice accente autobiografice, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de "Violetta Valery".