În sala mare de ședințe a Consiliului Județean, a început cu puțin timp în urmă ediția jubiliară cu numărul 30 a Colocviilor „George Coșbuc”. Invitatul de onoare este scriitorul și traducătorul Sorin Mărculescu iar întâlnirea a fost binecuvântată de ÎPS Andrei care s-a raportat mai degrabă emoțional la marele poet al meleagurilor noastre.
Scriitorul și traducătorul Sorin Mărculescu, dar și alți scriitori importanți precum Liliana Ursu, Viorica Nișcov, Adrian Popescu, Manuela Ilie, Daniela Șontică, Daniela Pănăzan, Diana Caragiu și Florin Caragiu – alături de scriitorii din județul Bistrița-Năsăud și-au dat întâlnire astăzi, la prânz, la Consiliul Județean, pentru a-l celebra George Coșbuc – „un uriaș poet și traducător, comentator al marilor opere creștine și al capodoperelor lui Dante” după cum l-a prezentat Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene.
Întâlnirea a fost binecuvântată de Înalt Prea Sfinția sa Andrei Andreicuț care s-a raportat mai degrabă emoțional la George Coșbuc – recitând celebra poezie „La Paști” dar amintind și de articolele poetului din Hordou despre „bătrânul Crăciun”, de pildă.
Tot ÎPS Andrei a fost cel care a înmânat premiile Colocviilor „George Coșbuc” oferite de juriul compus anul acesta din Adrian Popescu (președintele juriului), Emanuela Ilie, Gavril Moldovan, Florin Caragiu și Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”. Premiul Opera Omnia i-a revenit lui Sorin Mărculescu, Marele premiu „George Coșbuc” pentru poezie și traduceri l-a primit Liliana Ursu, Premiul pentru traducere l-a adjudecat Viorica Nișcov, în timp ce premii pentru poezie au primit și Daniela Șontică și Daniela Pănăzan.
Dezbaterea a fost deschisă de Sorin Mărculescu care a mărturisit surpriza absolută pentru premiul oferit de organizatori, după care a povestit despre faimoasa traducerea lui Coșbuc din Dante care nu a putut fi depășită nici până acum, deși în literatura română există alte 10 – 12 traduceri ale operei lui Dante. „A fost un traducător genial, a început traducerea operei din germană, italiană a învățat pe parcurs, în timp ce avansa cu traducerea...” a precizat Sorin Mărculescu, referindu-se la Coșbuc.
Colocviile au continuat cu prezentările invitaților și cu lansarea volumului „Opere George Coșbuc. Opere Volumul V. Publicistică” urmând ca mâine Colocviile să continue cu un itinerariu cultural la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” și Liceul cu Program Sportiv.
Tot mâine, dar la ora 16.30 este programată o expoziţie de carte a scriitorilor veniţi la Colocviile ”George Coşbuc”, iar la ora 17.30, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” de pe Strada Al. Odobescu Colocviile se vor încheia cu un recital de poezie şi muzică religioasă intitulat ”Rondul de noapte”.