Relaxat, senin şi modest – aşa l-am descoperit pe pictorul Michael Lassel, în curtea Muzeului Judeţean din Bistriţa, aflat în trecere, după o expoziţie de succes inaugurată la Sibiu, în Palatul Bruckenthal. „Îmi cer scuze, sunt destul de bine cotat în Germania, au oprit la un moment dat circulaţia la una dintre expoziţiile mele...”
Nimic nu poate fi mai relaxant şi revelator, într-o după-amiază toridă de august - decât să descoperi personalitatea fascinantă a pictorului Michael Lassel, într-un colţ umbrit al Muzeului Judeţean, şi să admiri seninătatea cu care vorbeşte despre succes, dezamăgiri, artă, opinci, truda de a te reinventa sau picturile expuse în marile muzee ale lumii...
S-a născut în 19 decembrie 1948, în apropiere de Târgu Mureș, a studiat la Academia de Arte din București, fiind elevul faimosului Corneliu Baba. Din 1972 a fost profesor de artă la liceul Josef Haltrich din Sighișoara, unde, confruntat cu plecarea masivă a sașilor din Transilvania – și-a depus actele pentru a părăsi la rândul său țara.
„Am devenit atunci un fel de renegat, n-am mai avut voie să predau şi să lucrez în învățământ. Am avut noroc cu domnul Misiuga, care m-a angajat la OJT, eram grafician, am făcut cam ce mi s-a cerut atunci, eram plătit cam cât un profesor... Eram şi eu un fel de ospătar cu pensulă...”, a povestit Michael Lassel pentru Bistriţeanul.ro, evocând perioada de aproape patru ani în care a locuit cu familia la Bistrița.
Tot la Bistrița a primit vestea că poate părăsi țara, stabilindu-se la Fürth, în Bavaria, unde a trăit ca artist independent, alături de familia sa, devenind unul din maeștri iluziei pictate (cunoscuta tehnică trompe-l’oeil).
Operele sale sunt expuse în numeroase colecții private și publice din Tate Gallery (Londra), Muzeul Singapore, Muzeul din Geneva, Muzeul de Artă Bunkamura din Tokyo, Muzeul din Fürth, Banca Singapore, Texaco Oil, SUA.
„Am vrut să plec înainte de a fi prea târziu, aveam 36-37 de ani, am vrut să am şansa de a prinde rădăcini acolo... Dar a fost groaznic, mi-a fost foarte-foarte greu... Necrescând acolo, m-am trezit asaltat de amărăciuni şi dezamăgiri. Am crescut în cultura românească, niciun pantof pe care îl încălţam nu se compara cu opincile de aici. Am fost foarte necăjit pentru că n-am ştiut încotro s-o iau... Arta germană are un alt iz, era cu totul altfel faţă de ce cunoşteam eu în România, mai rece, mai „logică”... Am încercat să fac tot ce am putut, tot ce am avut mai bun din mine le-am pus pe masă...”, a povestit Michael Lassel.
Artistul de origine săsească a recunoscut că a avut noroc cu o expoziţie organizată în 1991 de Academia Germană, Academia Franceză şi Academia Regală din Belgia, o expoziţie europeană la Luxemburg unde a fost invitat. „A fost nevoie să-mi schimb felul de a lucra, trebuie să faci ceea ce nu mai face nimeni, este o lege simplă, am avut încredere în meseria învăţată aici, şi mi-am propus s-o perfecţionez. Am avut noroc să-l întâlnesc şi pe Jaques Poirier, am fost asistentul lui şi am învăţat extrem de mult de la el, l-am admirat până la moarte... Alături de el m-am specializat în ici am avut astfel ocazia să mă specializez în trompe-l’oeil...”
Michael Lassel a cunoscut rapid succesul în occident, fapt care i-a permis să viziteze Italia şi Anglia, unde a avut ocazia să şi expună în celebrul British Museum, ca şi în galerii din Franţa, Olanda sau Danemarca, la Paris reuşind să-şi expună lucrările timp de 25 de ani în fiecare an.
„După ce prinzi rădăcini deja e mult mai uşor... Am avut un mare noroc, am plecat pentru că am crezut că socialismul va ţine veşnic, dar am aşteptat 7 ani până când mi-au dat voie să plec... Am trăit tot timpul din artă, din momentul în care am plecat. Cea mai scumpă lucrare s-a vândut cu 380 de mii de euro, într-o galerie din New York...”, povesteşte amuzat artistul aflat în trecere prin Bistriţa...
Mai multe detalii despre expoziţia deschisă zilele trecute, la Palatul Bruckenthal, de Michael Lassel puteţi citi AICI.
7590 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.