„Această lumină străluceşte în noi pentru ca atunci când vom avea identitate veşnică – să ne regăsim... Viaţa Mântuitorului Hristos rămâne lumină în noi...” a explicat ieri seară stareţul Mănăstirii de la Nuşeni, invitat la dezbaterea "Lumină din lumină" la care a asitat inclusiv Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ.
Dacă luna trecută, Părintele Paisie, stareţul mănăstirii de la Nuşeni, a susţinut o impresionantă conferinţă despre Taină, ieri seară, la Centrul German de pe strada Dornei a oferit bistriţenilor o fascinantă incursiune în conceptul Luminii din Lumină – aşa cum s-a manifestat acesta atât de misterios încă de la Facerea Lumii şi aşa cum s-a întrupat în Cuvântul din care a ţâşnit viaţa...
„Pentru a putea cuprinde şi înţelege o asemenea stare de fapt cum este adevărul luminii noastre, trebuie să pomenim puţin de penumbrele luminii, de întunericul şi lumina înfăţişată în aspectele ei tenebroase...” a mai remarcat Părintele Paisie în faţa bistriţenilor sosiţi să-l asculte – printre care s-au remarcat Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi Ani Bob, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială şi totodată preşedintele Asociației Părinţi pentru Ora de Religie, filiala Bistriţa-Năsăud, partener al evenimentului organizat de Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.
„Sunteţi fiii Părintelui luminilor...” a spus la un moment dat Părintele Paisie, amintind că monahismul sirian a dezvoltat o concepţie extraordinară despre strălucirea luminii în fiii lui Dumnezeu. „Surpriza mare este că această lumină străluceşte în noi pentru ca atunci când vom avea identitate veşnică – să ne regăsim... Noi trebuie să preluăm lumina Mântuitorului şi viaţa pe care ne-o oferă. Căci viaţa Mântuitorului Hristos care rămâne lumină în noi îşi descoperă astfel propagarea spre eternitate... Ce se va întâmpla cu cei care încă nu au descoperit unde este ascuns Hristos....?”
Şi profesoara Ana-Maria Vlad Ardelean a intervenit pe tema dezbaterii, propunându-le celor prezenţi să-şi imagineze că Dumnezeu se află, pentru fiecare dintre noi, mai aproape decât propria noastră inimă şi că trăim într-o lume în care domneşte iubirea, în care ura şi răutăţile adresate celorlalţi nu mai există. “Pentru că dacă ne vom imagina aşa ceva cutoată puterea, o asemenea lume va prinde contur şi va exista cu adevărat… Iar schimbarea trebuie să înceapă cu noi înşine”
Nici publicul nu a stat indiferent şi, spre finalul dezbaterii, i-au adresat diferite întrebări părintelui stareţ Paisie. Discuţiile au fost completate de un micro-recital de muzică clasică susţinut de tenorul Constantin Nica, Florin Vlad (vioară) şi Cristian Lepădatu (pian).
(Va urma)
(Pentru că, în cadrul acestei dezbateri s-au spus o mulţime de idei pe care ar fi fost păcat să le îngrămădim într-un singur articol, le vom prezenta în tihnă şi pe îndelete, în dimineţile care urmează...:)