Dacă zilele trecute primarul Ovidiu Crețu se declara dezamăgit că bistrițenii l-au votat pe Iohannis, azi, pe scena Festivalului Pană de Păun a subliniat (admirativ?) că suntem o națiune puternică dacă avem deschiderea și curajul să votăm un președinte de altă etnie. A povestit și despre UE, NATO, pene de păun, coifuri romane, folclor, etc...
Dacă edițiile trecute ale Festivalului „Pană de Păun” au început direct cu concursul de interpretare – la ediția din acest an, care a debutat astă-seară, în Teatrul de vară de pe Pietonalul Liviu Rebreanu – cei 20 de concurenți au așteptat cuminți la coadă, pentru a da Cezarului ce-i al Cezarului.
Oficialitățile au ținut mai întâi să premieze cu o multitudine de diplome și flori două dintre interpretele care reprezintă cu cinste muzica folclorică bistrițeană în alte colțuri ale țării – Viorica Telcean (la Sibiu) și Ana Strâmturean (la Cluj).
Și, pentru că la o precedentă ediție a Festivalului „Valeria Peter Predescu”, primarul Ovidiu Crețu nu a fost lăsat să-și spună discursul la lungimea dorită – a profitat de ocazie și s-a dezlănțuit în această seară – spre admirația nedisimulată și nețărmurită a prezentatoarei Felicia Stoian.
Primarul Ovidiu Crețu a vorbit așadar pe îndelete, minute întregi și lungi despre bogăția și frumusețea folclorului românesc, despre cum a reprezentat dumnealui România în toată lumea, vreme de ani buni de zile în calitate de dansator, la Cluj, la Ansamblul „Mărțișorul”, despre valorificarea folclorului românesc pe care îl susține din toată inima, despre tinerii care ascultă manele și despre cum trebuie cultivat folclorul, despre cum să nu ne pierdem dansul – creația supremă a neamului nostru...
Edilul nu a uitat nici de tradiţia seculară în cultură urbană a Bistriței sau de folclorul promovat la rang de cinste pentru că „este cultura naţională a noastră, a românilor”, întrebându-i, apoi, pe spectatori, dacă li se pare că suntem puternici, dacă li se pare că naţiunea română ar fi puternică.
Răspunsul a sosit, inevitabil, tot de la Ovidiu Crețu care și-a uimit spectatorii cu o declarație: „Eu cred că da. Eu cred că naţiunea română e puternică, pentru că este membră UE, pentru că face parte din NATO... Inclusiv faptul că noi, românii, ne-am permis și am avut deschiderea şi curajul să alegem un preşedinte de altă naţionalitate dovedeşte faptul că suntem o naţiune puternică, că putem fi generoşi, că ştim să fim generoşi pentru că suntem stabili, suntem statuaţi şi o naţiune care nu trebuie să mai confirme absolut nimic...”.
Unii dintre spectatori ar fi putut să jure că primarul a venit la festival direct de la un chef, dar fără dovezi concrete, orice jurăminte sunt în van, mai ales dacă însuși directorul Centrului cultural municipal, prof. dr. Dorel Cosma – exclamă pe scenă „Ce bine este când primarul Bistriței simte scena și este alături de noi și susține asemenea manifestări excepționale!”
„Ferească Dumnezeu...!” a scăpat printre dinți și unul dintre membrii juriului, la urechea altui jurat, dar fără nicio legătură cu discursurile de pe scenă, desigur.
În rest, interpreta Ana Strâmturean a cucerit rapid publicul cu vocea ei mieroasă și accentul neaoș bistrițean, povestind, spre hazul tuturor, că numai când s-a măritat, acum 35 de ani, a mai avut asemenea emoții, și, evident, toată lumea a crezut-o pe cuvânt și a aplaudat-o călduros, mai ales că și-a exprimat speranța că va reuși să cânte cum se cuvine și că n-o să se facă de minune „în fața publicului care fără el nu putem exista și a onoratului juriu”. Totul s-a reparat de la sine când a început să cânte, căci bistrițenii din public au însoțit-o cu aplauze de-a lungul melodiilor, ca și pe Viorica Telcean, de altfel.
Festivalul continuă și la această oră cu prestația celor 20 de concurenți care râvnesc la trofeul Pană de Păun și, apoi, cu recitalul unor îndrăgiți interpreți de muzică populară.