„Petru Rareș și bistrițenii” s-a intitulat seminarul de istorie iniţiat de dr. Gelu Buta la ideea preşedintelui CJ Emil Radu Moldovan care a reunit la Casa Argintarului o mulţime de preoţi şi oficialităţi curioase să afle despre aventurile domnitorului moldovean cu bistriţenii şi despre „cei mai bogaţi magnaţi ai regatului ungar…”
„Cu siguranţă vom merge acasă mai împliniţi şi mai bogaţi spiritual” a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, în deschiderea seminarului de istorie intitulat „Petru Rareş şi Bistriţenii”
La eveniment au luat parte IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului – alături de profesori universitari de la Cluj dar şi mulţi preoţi.
ÎPS Andrei a explicat într-un scurt cuvânt de deschidere de ce este binevenită o asemenea temă exact în acest an, încheindu-şi cuvintele de deschidere cu îndemnul „Aduceţi-vă aminte de înaintaşii noştri… Să le urmăm râvna…!”.
Academicianul prof dr. Ioan Aurel Pop s-a referit la domniile lui Petru Rareş derulate pe parcursul a două decenii, dar şi la faptul că domnitorii moldoveni au avut în posesie aproape 200 de sate cu cetăţi – fiind „printre cei mai bogaţi magnaţi ai regatului ungar…”
„Europa a mai fost asaltată de islamici în două rânduri (…) Aproape 700 de ani a fost asaltată Europa noastră de sud-est… Deci lumea a mai trecut prin necazuri, nu trebuie să disperăm, ci să construim, nu să ne speriem de ceea ce ni se poate întâmpla, căci dacă ne speriem nu ajungem la nimic important…“ a mai spus acad. Ioan Aurel Pop – rectorul UBB Cluj-Napoca.
Şi profesorul Ioan Chirilă a susţinut o conferinţă interesantă, referindu-se la rolul mănăstirilor în educaţie: „Mănăstirile, încă înainte de apariţia tiparului, erau adevărate centre în care se realizau manuscrise excepţionale – din punct de vedere caligrafic, cu miniaturi extraordinare – utilizate atât în cult, cât şi în educaţie. Există documente şi mărturii în epocă despre faptul că, pe cât le era cu putinţă, preoţii şi stareţii îi învăţau pe toţi cititul…” a povestit pr. prof. Ioan Chirilă – președintele Senatului UBB Cluj-Napoca.