Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  170 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: O scroafă legendară – pe peretele unei biserici din Bistriţa-Năsăud!

02/04/2016 10:14:05 Ioana BRADEA  
Nu este vorba despre o scroafă oarecare, ci despre una cu totul specială! Înainte să fugă din calea marii invazii tătare de la 1241, sătenii şi-au adunat toţi banii agonisiţi într-o căldare pe care au îngropat-o pe câmp. Doar că, la întoarcere, nu şi-au mai amintit exact unde. A aflat – două secole mai târziu – o scroafă, în timp ce scurma pământul

Biserica gotică din Dipşa a fost ridicată de saşi la sfârşitul secolului al XV-lea având la bază o legendă savuroasă: se spune că înainte să fugă din calea marii invazii tătare de la 1241, sătenii din Dipşa şi-au adunat toţi banii agonisiţi într-o căldare pe care au îngropat-o pe câmp, nădăjduind s-o recupereze ulterior. Doar că, la întoarcere, nu mai ştiau cu exactitate locul.

Comoara a rămas nedescoperită vreme de două secole, până când a fost scoasă la lumină de o scroafă care scurma pământul. Interpretând grozăvia ca pe un semn divin, oamenii satului au luat hotărârea să ridice cu banii găsiţi un măreţ edificiu care poate fi admirat şi în zilele noastre.

Sătenii din Dipşa nu au uitat nici de fiinţa care i-a ajutat să descopere comoara pierdută a primilor locuitori de pe aceste meleaguri. Legendara scroafă este reprezentată pe unul din contraforţii sudici ai bisericii gotice, alături de anul finalizării construcţiei – 1489.

Pe contrafortul vecin se găseşte un cadran solar circular, cu gnomonul puternic înclinat spre stânga, dar nealiniat polar, întrucât peretele declină spre est cu numai 10 grade – mai precizează eruditul cercetător Volker Wollmann – prezent zilele trecute la Bistriţa, la Casa Argintarului (Centrul German de pe Dornei) unde a prezentat publicului volumul cu numărul V din lucrarea devenită deja reper şi intitulată Patrimoniu preindustrial și industrial în România.

Este o adevărată enciclopedie a științei și tehnicii românești în care autorul abordează cu aceeași competență și acribie (probate în anterioarele volume) avuția tehnică, inventivitatea și valorile pe care societatea românească le-a înregistrat – a remarcat Corneliu Gaiu cu prilejul lansării acestui volum la Bistriţa.

Autorul povestea, de altfel, încă de anul trecut că acest volum va trata un domeniu la fel de interesant – cel al fântânilor publice istorice („şi nu vreau să vă jignesc, dar nu este vorba de fântânile arteziene care se construiesc azi într-o veselie”) şi că va cuprinde, totodată, studii şi fotografii ale unor orologii, ceasuri bisericeşti, cadranele solare şi observatoare astronomice de pe cuprinsul României.

Nu am publicat nimic din ce nu am văzut şi fotografiat personal, cu excepţia unor imagini de arhivă, primite de la prieteni sau colegi”, preciza eruditul arheolog şi cercetător Volker Wollmann care a povestit zilele trecute la Bistriţa, între altele, şi despre valoarea excepţională de patrimoniu a orologiilor din turnurile bisericilor, dar şi despre faptul că – în urma publicării acestor volume – unele dintre bunurile patrimoniului preindustrial au putut fi salvate, în timp ce altele nu mai există decât în paginile cărţilor sale.

Volker Wollmann este cel mai avizat istoric din România în ceea ce priveşte patrimonial industrial, componentele, dispunerea teritorială şi starea de conservare şi protecţie a acestuia”, considera prof. univ. dr. Ioan Opriş.

UIMITOR: Bistriţa a luat faţa Sibiului cu câteva elemente de patrimoniu industrial (VIDEO)

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro