Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  12 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: O mână de jurnaliști bistrițeni scot din anonimat Mocănița Transilvaniei

18/10/2014 12:05:46 Bianca SARA  
Fără să le-o ceară nimeni, de dragul meseriei și al județului în care trăiesc, jurnaliștii bistrițeni Cristi Moldovan, Cristian Silași și Iulia Stupinean au pus umărul, voluntar, la promovarea Mocăniței Transilvaniei, un tren turistic ce dezvăluie minunățiile rutei care în urmă cu un secol lega Târgu Mureș de Budapesta. VEZI ce-a ieșit:

Cel care a descoperit mocănița care împlinește în curând 65 de ani de viață a fost Cristi Moldovan, cameraman de meserie. În luna septembrie, când se întorcea de la bunicii săi a observat mocănița de fabricație poloneză staționând în gara din Teaca, cu o echipă de filmare lângă ea. Fără să ezite s-a oprit și a intrat în vorbă cu cei care mișunau lângă trenul care parcă te ducea în urmă cu un secol.

A doua zi dimineața, alături de Cristian Silași, un alt jurnalist bistrițean, Cristi Moldovan s-a prezentat în gară pentru a admira minunăția, a o surprinde și cu camera și bineînțeles pentru a-i afla povestea.

Echipa de filmare surprinsă în prima zi pregătea  The Billion Star Hotel, o producție mureșeană care vine să surprindă și să promoveze într-un film artistic locuri, oameni și obiective turistice din Mureș.

Mocănița Transilvaniei, care circulă  pe ruta Teaca (Bistrița-Năsăud) – Râciu (Mureș), nu putea fi ignorată, fiind rapid integrată în filmul mureșenilor. Nici Cristi Moldovan nu a putut s-o ignore, dedicându-i un film de aproape 5 minute care-i dezvăluie povestea și creează privitorilor instant o poftă de o călătorie cu această mocăniță.

Filmările utilizate în acest film, printre care se numără și unele cu o dronă ce reușește să surprindă mocănița și peisajele de pe traseu de sus, s-au întins pe 4 zile. S-a filmat atât din tren cât și de lângă, cei doi parcurgând pe jos circa 12 kilometri din traseul de 35 de kilometri. Montajul s-a întins și el pe o săptămână.

Cei doi s-au ocupat și de textul filmului care prezintă povestea mocăniței, iar vocea a fost pusă de o altă jurnalistă bistrițeancă și anume Iulia Stupinean Țerea.

Tot Cristi Moldovan și Cristi Silași se ocupă și de pagina de Facebook a Mocăniței Transilvaniei, care completează colecția de imagini menite să ne dezvăluie potențialul și frumusețea acestui traseu. Toate demersurile de scoatere din anonimat a Mocăniței Transilvaniei au fost voluntare și au fost făcute cu drag și pasiune.

Povestea Mocăniței Transilvaniei

Ruta Mocăniței Transilvaniei se întindea inițial pe 100 de kilometri, însă momentan mai sunt practicabili doar 35, între Teaca și Râciu. Această rută a fost începută în 1914 și terminată doi ani mai târziu. Era folosită în perioada austro-ungară pentru transportarea persoanelor și a mărfii la Târgu Mureș. În anul 1918 a fost cumpărată de la statul maghiar de către CFR, însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, maghiarii au pus din nou mâna pe această rută.

S-au folosit de acest traseu să lege Târgu Mureș de Budapesta, prelungindu-l până la Viile Tecii. Lucrările s-au desfășurat în 1940 și s-au întins pe doar două luni. Cu ajutorul acestei rute, maghiarii își asigurau transportul de armament în zonă.

Ruta a funcționat până în 1995, însă circulația a fost reluată în 2010, când a fost concesionată de un om de afaceri din Târgu Mureș. Acesta promite că de la începutul anului 2015 mocănița va funcționa după un orar bine stabilit.

 

4714 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro