Să facem împreună o călătorie între două locuri foarte importante pentru Europa, alături de câteva personalităţi geniale, fiecare în parte şi în felul său... „La început a scandalizat lumea, ca apoi să o cucerească definitiv prin frumusețea și noblețea sa... Se cântă, se dansează, se ascultă de sute de ani...”
„Să facem împreună o călătorie între două locuri foarte importante din punct de vedere cultural pentru Europa. Între Viena şi Paris...”, a propus, în deschiderea unui fantastic recital, pianistul Horia Mihail, ieri seară la Bistriţa, aflat în plin turneu cu Pianul Călător.
„Se cântă, se dansează, se ascultă de sute de ani, cel mai celebru concert fiind cel de la Viena, de 1 ianuarie, ascultat de milioane de oameni în fiecare an... Ei bine, eu nu vreau să vă propun valsuri dansante. Vă propun şase compozitori geniali, fiecare în parte...”, a continuat Horia Mihail, adăugând că pentru a construi programul prezentat publicului în cadrul turneului Pianul Călător, a ascultat o groază de muzică, a citit foarte mult, a studiat o mulţime de partituri, iar la un moment dat a primit o sugestie – cele 4 dansuri populare austriece de Franz Schubert.
„M-am îndrăgostit subit de aceste piese, foarte simple, geniale în simplitatea lor, foarte frumoase şi excepţionale pentru a începe acest recital...”, a mărturisit reputatul pianist.
De cele mai multe ori, atunci când spunem vals ne gândim la dansul care la început a scandalizat lumea, ca apoi să o cucerească definitiv prin frumusețea și noblețea sa. De această dată, ca spectatori, bistriţenii care au umplut Sinagoga au fost invitați să asculte adevărate bijuterii muzicale: Schubert (4 Landler D 366), Brahms (16 Valsuri op. 39), Dvorak (4 Valsuri op 54, caietul 2), Chopin (2 Valsuri op. 69), Ravel (Valses nobles et sentimentales), Debussy (La plus que lente şi ValseRomantique).
„De șapte ani încerc să spun lumii povești muzicale. Au fost ani în care am acordat atenție unor mari compozitori, ani în care curentele muzicale au fost puse în valoare. Anul acesta, sper să fie bine primită această invitație la vals, pentru că voi prezenta piese extrem de interesante, rafinate, ce dau substanță și valoare istorică acestui gen, care este poate mai mult asociat cu serile dansante...”, povestea Horia Mihail, înainte de începerea turneului care a cuprins concerte în peste 16 oraşe ale ţării.