„Un istoric maghiar susţine că a descoperit o copie foarte veche a unui mozaic aparţinând artistului italian Giotto, între ruinele unei vechi biserici protestante din Transilvania”, scriu jurnaliştii francezi de la Figaro, amintind şi că biserica este abandonată de multe decenii. Autorităţile din Bistriţa-Năsăud reacţionează!
Abandonată de zeci de ani şi aproape în întregime dărăpănată – vechea biserică protestantă din mica localitate Jelna, situată la 430 de kilometri de Bucureşti, nu mai este decât o ruină bătută de vânturi şi ploi. Dar cu ocazia unei vizite realizate aici în 2014, istoricul Szilard Papp a fost atras de cele câteva fragmente de frescă decolorată.
Cercetările sale ulterioare i-au confirmat bănuiala: după părerea sa, este vorba chiar de o copie străveche şi ignorată până acum a celebrului mozaic Navicella de Giotto. Celebrul mozaic a fost realizat în jurul anului 1300, în străvechea Basilică San Pietro din Roma, are o dimensiune de 10 x 14 metri şi înfăţişează episodul biblic petrecut în Marea Galileei, atunci când Isus ar fi mers pe apă – mai scriu jurnaliştii de la Figaro, amintind că până în prezent au fost recunoscute ca fiind contemporane cu mozaicul original doar trei exemplare copiate după acesta: o copie conservată la Strasbourg (Franţa), şi alte două existente în Florenţa şi Pistoia (Italia).
„Avem de-a face cu cea de-a patra copie a celebrului mozaic”, ne asigură istoricul Szilard Papp, care a fost de altfel prezent la Bistriţa săptămâna trecută unde a susţinut o conferinţă despre Biserica Evanghelică din Jelna – subliniind că replica Navicella din Jelna se apropie cel mai mult de originalul realizat de Giotto.
Ipoteza sa referitoare la mozaicul copiat după Giotto – pare „absolut plauzibilă” confirmă şi istoricul Ciprian Firea, de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca.
Mozaicul din Jelna ar fi putut fi pictat de artizanii locali care s-au inspirat de crochiuri şi schiţe aduse de pelerini – consideră istoricul Szilard Papp care recunoaşte că „este surprinzător să regăseşti o asemenea operă, reprodusă într-un sat aflat la periferia lumii creştine şi foarte departe de Roma…”
Ce spun autorităţile din Bistriţa-Năsăud despre degradarea bisericii. Există o explicaţie!
„Sunt emoţionat, acum câteva zile am primit vestea că Biserica din Jelna a trecut în sfârşit în administrarea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, aşa că responsabilitatea pentru cele ce vor urma acolo va fi transferată şi ea Muzeului”, a spus Alexandru Gavrilaş, directorul Muzeului Judeţean zilele trecute, la conferinţa la care au fost prezenţi şi istoricii Ciprian Firea şi Szilard Papp.
Starea bisericii evanghelice din Jelna se cunoaşte de multă vreme, a mai precizat Alexandru Gavrilaş – subliniind că s-a încercat salvarea lăcaşului de cult.
„Am făcut alături de alţi colegi şi prieteni voluntari un proiect, dar acesta a rămas suspendat o vreme datorită faptului că atragerea de fonduri de orice formă presupunea un proprietar. Dacă vechiul proprietar (şi nu vreau să acuz acum pe nimeni) nu şi-a asumat în niciun fel conservarea monumentului istoric, actualul proprietar – Consiliul Judeţean – şi-o asumă...”, a mai explicat Alexandru Gavrilaş care a stat de vorbă cu specialiştii maghiari şi are şi promisiuni că lucrurile se vor pune în mişcare cât de curând.
„A fost prinsă o sumă de bani din buget pentru demararea primelor intervenţii de urgenţă şi a unui studiu care să ne arate ce anume se poate repara sau conserva la monumentul istoric din Jelna”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro şi Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.
În timp ce istoricii invitaţi săptămâna trecută la Bistriţa – au avertizat că biserica monument istoric nu va mai rezista încă o iarnă şi că se va surpa cu totul dacă nu se intervine rapid, alte voci susţin că doar turnul bisericii mai poate fi salvat.
Oricum, în momentul de faţă, orice vizită la faţa locului este periculoasă şi poate fi făcută cu mare risc. Pentru continuarea cercetărilor acolo este necesară o asigurare corespunzătoare a pereţilor şi a acoperişului – au mai avertizat istoricii prezenţi săptămâna trecută la Bistriţa.
Mai multe despre acest subiect puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:
FOTO-VIDEO Comorile din biserica din Jelna, aflată la un pas de prăbușire. Ce spun cercetătorii maghiari despre copia după Giotto
Biserica de la Jelna a găzduit un spin din coroana lui Iisus. Informații despre monument, găsite inclusiv la Vatican
DESCOPERIRE senzaţională la Biserica Evanghelică din Jelna! Autorităţile din Bistriţa-Năsăud dorm în pace…
Foto: Attila Mudrak