Și-a petrecut ani de zile în închisoare, intrând acolo de bună voie și nesilit de nimeni, a citit povești în fața a mii de copii din întreaga lume, iar acum, la 72 de ani, și-a cumpărat o casă în Colibița. Mai mult, are de gând să exploateze la maximum creaturile mitice și supranaturale de pe aceste meleaguri...
Suficient de des încât localnicii să-l considere „de-al casei”, scriitorul, povestitorul, pictorul și poetul John Row își face frecvent apariția la Colibița. A venit tocmai din Marea Britanie, pentru a-și cumpăra o casă în România. Încă înainte de a vizita țara noastră a știut, doar privind câteva fotografii, că aici este locul în care vrea să trăiască... Prietenii săi și oamenii care îl cunosc l-au întrebat, uluiți, de ce a ales un ținut în care nici măcar drumurile nu sunt puse la punct, însă bătrânul scriitor le-a răspuns cu un poem: „Stând aici / cu privirea hoinărind de la o creastă de munte către alta / îi întreb și eu: de ce nu aș vrea...?”
Povestea scriitorului John Row a fost prezentată zilele trecute în emisiunea Bonton, pe Digi 24: fascinat de poveștile tradiționale, când a descoperit legendele și miturile din Transilvania, s-a îndrăgostit la prima vedere de aceste meleaguri.
La cei 72 de ani ai săi, scriitorul vrea să culeagă poveștile de aici pentru a le publica într-o ediție bilingvă care să ajungă și la copiii din Marea Britanie. „Există aceste creaturi mitice, supranaturale, care se intersectează cu viața noastră de zi cu zi... Ele încă fac parte din viața la țară. Dar este vorba și despre un mod de viață care a dispărut și mă gândesc că și dacă nu voi descoperi poveștile la care visez, tot rămân cu ceva – cu legendele oamenilor din această zonă...”, a povestit John Row la Digi 24.
Scriitorul a precizat, anul trecut, într-un interviu acordat pentru Adevărul, că proiectul se numește Transferania și că poveștile provin din Colibița și Mijlocenii Bârgăului. „Sunt sprijinit de o altă povestitoare engleză, Justine de Mierre. Proiectul este susţinut de Societatea Povestitorilor din Marea Britanie şi va fi prezentat şi Federaţiei Europene a Povestitorilor pentru a fi inclus într-un proiect european...”
John Row a vizitat prima oară România în aprilie 2016, încurajat de cumnatul său, Radu Capră: „Mi-a plăcut atât de mult locul, încât acolo am început să pictez din nou, după o pauză de 40 de ani. Vin în România o dată la două luni cu mare plăcere şi de fiecare dată descopăr oameni deosebiţi şi locuri fermecătoare. La scurt timp după ce am cumpărat casa de la Colibiţa, am realizat că în zonă sunt foarte multe poveşti şi basme pe care nimeni nu le-a cules într-o carte şi aşa mi-a venit ideea proiectului de a realiza o carte de poveşti bilingvă. Sunt nişte povestitori plini de farmec în satele din Transilvania. Istoria culturală a României a produs poveşti de un farmec aparte.”, a mai spus John Row care a scris și publicat până acum opt cărţi în Marea Britanie şi în SUA, între care și un volum de poezii pentru copii.
Scriitorul este renumit pentru sesiunile de lectură desfășurate alături de mii de copii din şcoli din Marea Britanie, Germania, Franţa, Elveţia, Austria, SUA, Malaezia, Algeria, Indonezia şi Emiratele Arabe Unite. Este primul scriitor britanic care a beneficiat de o bursă în închisoare, între 1999 şi 2002, la închisoarea Wayland din oraşul englez Norfolk. De atunci, John Row a mai avut încă trei burse în închisori din Marea Britanie. A susţinut, de asemenea, spectacole într-o închisoare pentru delincvenţi juvenili din Texas.
Foto @ Digi 24