Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  55 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Noi nu suntem bătuți, torturați sau umiliți... În schimb, intrăm în depresie fără telefon...

07/11/2017 12:37:16 Ioana BRADEA  
Cum au reușit ei să iasă cu sufletul întreg din închisorile în care au fost torturați, bătuți, umiliți?, s-a întrebat ieromonahul dr. Grigore Benea, adresându-se tinerilor din Bistrița, în această dimineață, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Noi am avea de iertat mult mai puțin... În schimb intrăm în depresie atunci când nu avem telefon...

La Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița se desfășoară în aceste momente o tulburătoare întâlnire și expoziție foto-documentară intitulată „Comunismul în România. Represiunea. Rezistența”.

Întâlnirea a debutat cu un moment muzical susținut de Cristian Moldovan, Emanuel Gavriloaie și Victorița Alexandra Gavriloaie – tinerii care au interpretat un colind deseori intonat în închisorile comuniste, urmați de un emoționant discurs al ieromonahului dr. Grigore Benea (coordonatorul Memorialului Gherla), despre Memoria ca vindecare.

Grigore Benea le-a vorbit elevilor despre Secolul 20 – „secolul morții”, amintind că istoricul și filosoful Tzvetan Todorov considera că răul și violența acestui secol nu pot fi înțelese fără o dimensiune metafizică, dar și despre apropierea și revelația pe care a trăit-o la 17 ani, când a participat la un concurs de eseuri dedicat lui Nicolae Steinhardt, când a citit „Jurnalul Fericirii”, iar viața sa avea să se schimbe din temelii.

Cum au reușit toți cei închiși pe vremea comunismului să iasă cu sufletul întreg din închisorile în care au fost torturați, bătuți, umiliți? – s-a întrebat ieromonahul dr. Grigore Benea, adresându-se tinerilor și mărturisind că răspunsul este cât se poate de simplu: au învățat acolo să ierte. Ceea ce nu este deloc atât de simplu pe cât pare la prima vedere. Să nu ne răzbunați, acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Mircea Vulcănescu, mort în pușcăriile comuniste... Dar cine să-i mai răzbune, dacă lecția lor, atât de importantă și răscolitoare, se pierde în negura uitării...?

Noi nu suntem bătuți, nu suferim de foame, nu suntem torturați, izolați sau umiliți, în schimb intrăm în depresie atunci când nu ne găsim telefonul... Am avea de iertat mult mai puțin decât generațiile care s-au sacrificat înaintea noastră, în anii comunismului, și nici asta nu reușim să facem prea bine – a mai spus ieromonahul Grigore Benea, povestind despre câteva din personalitățile care au reușit să treacă prin înfiorătoarele închisori comuniste descoperindu-l pe Dumnezeu în suferința prin care au trecut.

Să nu ne răzbunaţi...”, ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Mircea Vulcănescu – filosoful şi economistul care a stat timp de şase ani în puşcăriile comuniste, fiind arestat în 1946 în lotul al doilea al foştilor membri din guvernul Antonescu, acuzat de crime de război. A fost permanent torturat şi chinuit în temniţele comuniste de călăii de la Văcăreşti, Jilava şi Aiud și a murit în octombrie 1952, la 48 de ani, îmbolnăvit de TBC, după ce a încercat să-şi salveze un coleg de celulă: acesta căzuse din picioare, sleit de puteri, iar Mircea Vulcănescu s-ar fi aşezat pe ciment ca o saltea pentru colegul său doborât, salvându-i viaţa.

Au fost invitați să le vorbească elevilor preotul Ioan Vasile Frișan, despre martirii greco-catolici și cuvintele cardinalului Iuliu Hossu care afirma – „Credința noastră este viața noastră” și Ruxandra Avram, despre Permanența memoriei: memorialul victimelor rezistenței și comunismului de la Sighet.

Evenimentul cuprinde și prezentări susținute de preotul Vasile Rus invitat să vorbească despre cărțile „Martirii din Dealul Crucii” și „Gheorghe Pașca: viața și jertfa”, alături de profesorii Viorel Rus și Totir D. Constantin care vor povesti despre rezistența anticomunistă din județul Bistrița-Năsăud și despre volumul „Prigoniții biruitori”. Olimpiu Nușfelean și Virgil Rațiu vor prezenta revista „Mișcarea literară” (cu un proaspăt număr dedicat lui Romulus Rusan), în program fiind inclusă și o proiecție de film și o expoziție de carte.

Întâlnirea a fost organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România și Konrad Adenauer Stiftung.

2261 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro