Chiar dacă este considerat cel mai bun îngrăşământ natural, nămolul de la staţai de epurare din Bistriţa a Aquabis nu poate fi folosit de agricultori din cauza deversărilor masive de plumb. VEZI cu ce poluatori are regia de apă cele mai mari probleme.
Chiar dacă Uninea Europeană ne obligă să folosim în agricultură o parte din rezidurile de la staţia de epurare care se află în plină modernizare cu bani europeni, agriculturii nu vor să audă ce acest îngrăşământ din cauza concentraţiei mare de plumb.
“Avem obligaţia să utilizăm nămolul şi în agricultură. Am făcut câteva prezentari în acest sens, la CJ am chemat fermierii care deţin suprafeţe mari. Nu au fost doritori prea mulţi, doar doi şi-au arătat interesul. S-au făcut teste de laborator pe nămol. Este interzis ca acesta să conţină metale grele iar la noi sunt probleme cu plumbul” a declarat Ioan Şandru, directorul Aquabis ieri într-o întâlnire cu presa.
Conducerea regiei de apă spune că există deja discuţii avansate cu cei la Rombat, principalul poluator cu plumb prin care li s-a cerut acestora să facă investiţii în propria lor staţie de epurare pentru a nu mai deversa plumb decât în limitele admise de lege.
De luna trecută Aquabis are un compartiment care face aceste monitorizări şi, dacă probleme cu poluatorii nu vor fi rezolvate în scurt timp se va trece la sancţiuni.
Poluarea cu plumb nu este singura care afectează calitatea nămolului. Există probmele şi cu deversările accidentatale făcute de angajaţii unor firme de alcool şi oţet care dau peste cap procesul tehnologic al Aquabis.
Aflaţi din materialui VIDEO ce poluatori mai există la Bistriţa şi cine este vinovat de deversări: