20 de elevi şi studenţi la vioară şi violoncel din întreaga ţară au participat în ultimele zece zile la un workshop coordonat de bistriţeanca Cristina Istrate la Poiana Stampei. Astă-seară, la Sinagogă, vor susţine un concert în care să arate cu ce s-au ales în urma zilelor de relaxare şi studiu alături de doi muzicieni de talie internaţională.
„Aflat la a IV-a ediţie, master class-ul «Muzica la altitudine» le oferă tinerilor muzicieni selectaţi, posibilitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare muzicală împreuna cu doi muzicieni de talie internaţională, Ştefan Horvath şi Răzvan Suma - într-o atmosferă potrivită pentru studiu şi relaxare. Participanții vor avea parte de diverse programe și excursii, discuții pe teme muzicale și culturale, urmând ca, la finalul master class-ului, tinerii să susţină două concerte la Poiana Stampei şi la Bistriţa, la Sinagogă”, precizează Cristina Istrate, coordonatorul de proiect.
Violonistul Ştefan Horváth a început studiul viorii la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi a urmat apoi cursurile unor prestigioase instituţii precum Conservatorul Naţional Superior din Lyon, Universitatea de Muzică Bucureşti (prof. Ştefan Gheorghiu), Academia de Muzică din Basel (prof. Adelina Oprean), urmând totodată şi cursuri cu prof. Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg.
Talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii în concursuri, între anii 1996-2000 a fost concertmaestru al orchestrei Philharmonie der Nationen, alături de care a cântat şi ca solist, iar din 2005 este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, dirijorul principal al ansamblului fiind Dennis Russel Davies.
În calitate de solist a colaborat cu orchestre ale Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea, Constanţa, Târgu-Mureş, Giurgiu, Braşov, Orchestra Naţională Radio. Cea din urmă colaborare cu Orchestrele Radio a fost în anul 2011, în festivalul „Viori Celebre”, Ştefan interpretând două concerte pe o vioară Guarneri del Gesu, instrument in proprietatea Del Gesù Foundation.
Violoncelistul Răzvan Suma – cunoscut deja bistriţenilor din câteva concerte susţinute la Bistriţa alături de soţia sa, Analia Selis - se poate lăuda cu peste cinci sute de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia, s-a născut în 1977 la Cluj-Napoca, urmează cursurile Liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000, obţine diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 studiază în cadrul programului „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.
Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare alături de maeştrii ai acestui instrument. Răzvan Suma devine profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti şi este invitat să predea la cursuri de măiestrie prestigioase şi cu tradiţie organizate de Asociaţia SONORO. În anul 2004 ia naştere „Romanian Piano Trio”, unde Răzvan activează până în anul 2010 alături de Horia Mihail şi Alexandru Tomescu, realizând turneele anuale „Music ON” având vânzări impresionante ale CD-urilor produse la „Humanitas Multimedia” şi „SONORO RECORDS”.
Din 2010, Răzvan Suma este solist concertist al orchestrelor Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti. Trio Strad este formaţia în care îl regăsim pe Răzvan alături de Alexandru Tomescu şi Toma Popovici şi cu care dezvoltă proiecte în Europa, Asia şi America de Sud.
Invitatul din acest an al master class-ului „Muzica la înălţime" este Tiberiu Soare - principalul dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România din 2012, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului, care îşi desfăşoară activitatea de dirijor din 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia şi este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate.
Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă şi de balet, dar în egală măsură s-a implicat şi în evenimente inedite bazate pe inovaţie, cum ar fi proiectul „Mozart Rocks”, o întâlnire între clasic şi contemporan.
La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio (ONR) a asigurat conducerea muzicală pentru numeroase înregistrări şi concerte – multe dintre ele evenimente speciale (Concertul de Crăciun cu Angela Gheorghiu – 2013, Concertul de Ziua Regalităţii – 2014, Gala francofoniei – 2013 etc.). A dirijat de asemenea concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai – 2010 şi a revenit alături de ONR în metropola chineză în mai 2013, obţinând alături de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring International Music Festival.
Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra).
Dirijorul român a susţinut o serie de conferinţe găzduite de Fundaţia „Calea Victoriei” sau organizate în parteneriat de fundaţie cu Opera Naţională Bucureşti, evenimente menite să familiarizeze publicul larg cu receptarea muzicii clasice.
Este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de Dirijat Orchestră (clasa profesorilor Ludovic Bacs si Petru Andriesei) şi cea de Interpretare Instrumentală (clasa conf. univ. Ion Popescu), perfecţionându-se apoi în cadrul Studiilor aprofundate de stilistică dirijorală (cu Horia Andreescu) şi urmând cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine.
Tiberiu Soare a fost de asemenea distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului „Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2011.
Astă-seară, la Sinagogă, de la ora 18:00, bistriţenii vor avea ocazia să asiste aşadar la un concert extraordinar, organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud şi Asociația Culturală Muzica la Altitudine, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistriţa.
Sursă Foto - Facebook
2040 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.