„Dacă continuăm în ritmul ăsta, rămânem fără pădure”, a spus azi șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar de poliție Paul Iacobescu. Alături de el, reprezentanții altor instituții din județ au prezentat situația delicată în care se află județul nostru. IPJ BN, Garda Forestieră și ATOP demarează o campanie pentru a stopa tăierile ilegale.
8.404 m³ de lemn au fost tăiați ilegal doar în primele nouă luni ale anului 2017, iar Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud - în parteneriat cu Garda Forestieră și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bistrița-Năsăud demarează o campanie de informare și prevenire asupra acestui subiect.
„Aliat” în această acțiune este și Colegiul Silvic Transilvania Năsăud, o clasă de elevi de clasa a XI-a fiind direct implicată în proiect.
Obiectivele proiectului vizează în special cetățenii județului, care trebuie să își cunoască drepturile și obligațiile legate de exploatarea lemnului, colaborarea lor cu instituțiile abilitate, înțelegerea riscurilor la care se expun dacă nu respectă legislația silvică, dar și dezvoltarea spiritului civic, astfel încât să semnaleze neregulile pe care le depistează.
În anul 2016, poliția bistrițeană a confiscat 5.347 m³ de lemn, dintre care 1.509 au fost tăiați ilegal. În 2017 s-au confiscat 1.947 m³ și în primele zece luni au fost aplicate 292 de sancțiuni contravenționale, fiind depistate și 251 de infracțiuni silvice - în creștere față de anul 2016 - 184. Inspectorul-șef al IPJ BN, Mihai Lupșa, explică această creștere prin o fermitate mai mare a polițiștilor în ceea ce privește infracțiunile silvice.
De asemenea, au fost confiscate 35 de mijloace de transport în acest an și 23 în 2016.
„Raportat la aceste rezultate și la toate activitățile desfășurate anul trecut și până acum în 2017, am încercat să inițiem un proiect și sper că am reușit. Prin acest proiect dorim să conștientizăm populația să fie alături de noi în acest demers și să scădem tăierea de arbori ilegală”, a declarat inspectorul-șef Mihai Lupșa.
„Împreună cu partenerii noștri, ATOP, Garda Forestieră și Colegiul Silvic, ne-am propus să ne ocupăm și de partea preventivă, o parte prin care să putem informa cetățeanul despre obligațiile civice pe care le poate avea în acest domeniu. De când ne-am propus implementarea acestui proiect și până azi am reușit prin ATOP și CJ să achiziționăm echipament de protecție pentru Biroul de Combatere a Infracționalității Silvice, am reușit să facem materiale de informare și prevenție”, a spus șeful Serviciului de Ordine Publică Paul Iacobescu. De asemenea, a fost achiziționată și o mașină de teren.
Campania „6768 - Tăierile ilegale ne afectează!” va fi demarată în următoarele 6 luni în Bistrița-Năsăud și va implica activități în școli, în trafic, expoziții și flash-moburi, toate cu sprijinul instituțiilor amintite, dar și a elevilor din cadrul Colegiului Silvic Transilvania Năsăud.
Cei 8.404 m³ de lemn tăiați reprezintă o pagubă de 1.900.000 RON.
5435 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.