„Un tânăr care ştie foarte bine ce vrea să facă în viaţă la 17 sau la 18 ani mi se pare un monstru…”, a spus una dintre cele mai mari personalităţi culturale ale României care au vizitat Bistriţa zilele trecute şi care a transmis un mesaj esenţial pentru tinerii bistriţeni:
„Nu dau sfaturi. Nu am dat niciodată sfaturi. Eu însumi nu ştiu să-mi trăiesc viaţa şi, cu atât mai puţin, nu pot da sfaturi despre cum să-şi trăiască alţii viaţa. Fiecare este pe cont propriu din acest punct de vedere”, a spus renumitul scriitor Mircea Cărtărescu, prezent zilele trecute la Bistriţa, cu prilejul lansării celui mai recent roman – Solenoid.
Scriitorul a subliniat însă că nu este cazul „să fim nici alarmişti, nici ipocriţi” şi să admitem că toţi suntem dezorientaţi în acest moment. Nu e vorba numai de tineri. Ei poate sunt mai dezorientaţi decât noi fiindcă aceasta e esenţa tinereţii. „Când să fii dezorientat, dacă nu atunci când eşti elev de liceu? Este condiţia ta naturală. Un tânăr care ştie foarte bine ce vrea să facă în viaţă la 17 sau la 18 ani mi se pare un monstru. Eu habar nu aveam. La 23 de ani abia dacă ştiam ce e cu mine în lume, dărmite să mă gândesc la vreo carieră sau vreo meserie…!”, a mai spus Mircea Cărtărescu, adăugând că, fatalmente, tinerii vor ajunge şi să ştie ce vor face în viitor, mai ales că, spre deosebire de generaţiile mai vechi, tinerii au astăzi mult mai multe şanse să-şi schimbe cariera şi niciunul nu va încremeni ca cizmar, brutar, intelectual sau cine ştie ce altceva...
„Nu mai e nicio problemă – frica asta să nu cumva să-ţi ratezi cariera. Nu, ratezi o carieră, ţi se deschide alta, nu îţi merge aici, în România, poţi să pleci în America, în Noua Zeelandă, poţi face o grămadă de lucruri”, a mai spus scriitorul.
Ce i-a impresionat pe tinerii din Bistriţa la Mircea Cărtărescu:
„A fost o plăcere din nou să îl ascult pe Mircea Cărtărescu vorbind, de fiecare dată sunt uimită de claritatea şi simplitatea cu care ne vorbeşte. Cred că ce mi-a rămas pregnant în minte este răspunsul lui la întrebarea despre tinerii care sunt cam dezorientaţi şi nehotărâţi, pentru că am avea atât de multe oportunităţi şi nu ştim pe care să le alegem. Cumva răspunsul lui, că e absolut normal ca în tinereţe să fim dezorientaţi m-a liniştit... Îmi pun deseori întrebarea asta despre ce voi face eu în viitor…” ,a recunoscut Paula Maria Toma – artist în trupa de dansuri medieval Nosa, Domniţa Bistriţei în 2014 şi Cititoarea Anului în 2015.
Dara Cindrea, una dintre laureaţii Premiilor Municipiului în 2015, care a obţinut şi Premiul II la Olimpiada Naţională de Limbă, Comunicare şi Literatura Română şi un rezultat excelent la Olimpiada Internaţională de Lectură – a recunoscut că „cel mai tare mi-a plăcut, din tot ce-am auzit (că de văzut n-am prea văzut mare lucru :D) felul în care domnul Cărtărescu a definit poetul – mi se pare că a spus că un poet este, în esenţă, un om care-şi păstrează sufletul de copil şi oferă o privire mai clară asupra a ceea ce este acesta, de fapt, pentru publicul larg. Prea multă lume crede că dacă scrii versuri eşti automat poet şi cred că e bine că cineva care este ascultat a făcut clară diferenţa dintre cele două :)".