Peste 300 de tineri din întreaga țară au demonstrat ieri că tradițiile sunt încă păstrate, apreciate și duse mai departe de tânăra generație. „Pentru noi a fost o lecție despre ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor. A fost foarte greu să evaluăm și să stabilim premiile”, a recunoscut președintele juriului, ieri seară, la Palatul Culturii.
Concursul interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale „Istorie şi tradiţii”, ediţia a X-a, s-a desfășurat ieri, la Palatul Culturii din Bistriţa, fiind o adevărată sărbătoare și o lecție despre ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor, după cum a subliniat președintele juriului, profesoara Elena Câmpan, la festivitatea de premiere.
La ediția jubiliară au participat peste 300 de tineri, reuniți în 20 de grupuri tradiționale din municipiul Bistrița, din județul Bistrița-Năsăud, din țară și din Republica Moldova.
Concurenții din învățământul gimnazial și liceal au avut de depășit trei probe: prezentarea unei personalităţi reprezentative pentru comunitatea din care provine grupul, interpretarea unui obicei, cântec şi/sau dans tradiţional, specific zonei de provenienţă a grupului tradiţional, precum și prezentarea de către fiecare echipaj a unei reţete culinare tradiţionale.
Au primit mențiune și diplome de participare elevii de la Școala Gimnazială Tureac, Școala Gimnazială Budești, Școala Gimnazială Josenii Bârgăului și din Dumitra, precum și elevii Școlii Gimnaziale „Georg Daniel Teutsch” din Agnita (județul Sibiu).
Premiul III a ajuns la grupul etnografic de la Școala Gimnazială „Viorel Cucu Paltin” din Arpașu de Jos (Sibiu) și la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Coșbuc.
Premiul II a fost cucerit de trei grupuri de la Şcoala Gimnazială Şieuţ, Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistrița și Ansamblul coregrafic „Codrenii”, de la Şcoala de Artă Strășeni, Republica Moldova.
Premiul I a fost cucerit în acest an de elevii Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava), ei cucerind admirația și aprecierea juriului în unanimitate.
Concursul a fost organizat de Asociația Profesorilor de Istorie din România, filiala Bistrița-Năsăud (APIRBN), cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița și a Inspectoratului Școlar Județean.
La ediția aniversară a concursului interjudeţean vor participa elevi și formații de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, secția germană, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, secția maghiară, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistrița, Școala Gimnazială Dumitra, Școala Gimnazială Bistrița Bârgăului, Școala Gimnazială Tureac, Școala Gimnazială Josenii Bârgăului, Școala Gimnazială Tiha Bârgăului, Școala Gimnazială Budești, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” de la Şcoala Gimnazială Şieuţ, Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Coșbuc, Școala Gimnazială „Ioan S. Pavelea” din Runcu – Salvei, Școala Gimnazială Nr. 1 din Leșu, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, Școala Gimnazială „Viorel Cucu Paltin” din Arpașu de Jos (Sibiu), Școala Gimnazială „Georg Daniel Teutsch” Agnita (Sibiu), Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Liceului Teoretic „Jozef Gregor Tajovský” din Nădlac (Arad) și Ansamblul coregrafic „Codrenii”, de la Şcoala de Artă Strășeni, Republica Moldova.
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.