„Ce-i asta, măi?!” - este una din întrebările de duh ale maestrului violonist Mani Neumann – cel care a cucerit România în anii 90, când făcea parte din celebra trupă Phoenix. Neamțul cu suflet de român revine la Bistrița, aducând pentru a treia oară proiectul Farfarello – mâine, de la ora 20:30, în Pub Corso Caffe Bistrița.
După succesul răsunător din vara anului 2016, pe scena mare a Serbărilor Bistriței Medievale, urmat de un alt concert electrizant la Sinagogă, în februarie anul acesta, trupa germană Farfarello revine la Bistrița pentru o întâlnire în pub de data aceasta, un concert a cărui scop principal este „conectarea” cu publicul românesc prin muzică și socializare.
„Muzica noastră este curată, independentă și autentică, așa cum suntem și noi”, mărturisea Mani Neumann într-un interviu. Concertul face parte dintr-un număr de 18 aflate în derulare în cadrul turneului de toamnă Farfarello în România, în care doi muzicieni germani și doi muzicieni români vor da frâu liber stilului muzical abordat.
Prin muzica lor, Farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clișee, fiind o combinație de folclor est-european și influențe contemporane: muzica tradițională, jazz, rock şi muzica clasică. Din 1982 şi până acum, trupa Farfarello a scos 18 albume și 4 dvd-uri, participând la peste 3.500 de concerte în toată lumea.
Joi, 19 octombrie, de la orele 20:30, în Pub Corso Caffe Bistrița (Piața Centrală nr. 33), în fosta galerie de artă din Piața Mică – aveți ocazia să-i ascultați din nou pe Farfarello.
Mani Neumann supranumit şi Violonistul Diavolului, este considerat un maestru al viorii şi blockflöte. Modul său de a interpreta - melancolic, sălbatic ori excitant - este întotdeauna autentic, nonconformist și imposibil de copiat. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award şi decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural” în gradul de „Cavaler” pentru merite culturale deosebite aduse României ca urmare a activității sale în trupa Phoenix.
Chitaristul trupei, Ulli Brand, este considerat a fi unul dintre cei mai buni din Europa, fiind recunoscut pentru stilul său unic în care interpretează muzica la chitară acustică cu 6 şi 12 corzi. Invitații trupei Farfarello în acest turneu sunt muzicieni români deosebit de experimentați și talentați: percuționistul Gabriel Bălașa, unul dintre cei mai activi percuționiști de pe scena muzicală românească, un muzician inventiv și imprevizibil, artiștii admirându-l pentru energia sa şi vibrația pozitivă din timpul concertelor și basistul Eugen Amarandei, unul din cei mai inspirați și tehnici contrabasiști ai României.
„Muzica românească este fantastică. Atunci când am auzit muzica românească am spus: asta e muzica mea. Dacă vrem să cântăm Ciocarlia, cântăm Ciocârlia. Dar pentru asta trebuie să vorbesc cu degetele mele. Câteodată degetele mele îmi subminează autoritatea. Eu încerc să vorbesc cu ele ca şi cu prietenii mei, dar ele spun „da” şi în concert se comportă ca nebunele. Sunt solidare. Ele cred că sunt patru contra unu” (Mani Neumann).