Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  194 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: Mămăliga cu dulceaţă – mâncare preferată de post a ţăranilor din Bistriţa-Năsăud

17/12/2015 14:27:00 Ioana BRADEA  
Că şi trupul trebe să se hodinească după tăte hălea câte băgăm în el! Domnul nu intră în casele celor nepregătiţi – a povestit o ţărancă din Salva celor doi autori care au lansat azi, la Consiliul Judeţean, un volum despre sărbătorile din Bistriţa-Năsăud. Atmosfera: relaxată şi presărată de glume, dar şi avertismente referitoare la bugetul auster.

Într-o atmosferă relaxată şi presărată de glume, dar şi avertismente referitoare la bugetul auster de anul viitor în privinţa manifestărilor culturale – în sala mare a Consiliului Judeţean a avut loc azi, o lansare şi o dezbatere despre sărbătorile din ţinutul Bistriţei şi al Năsăudului.

Cartea se intitulează „Cultura tradiţională imaterială românească din Bistriţa-Năsăud” (Sărbătorile ciclului social şi calendaristic sau Munci şi zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului) şi a fost publicată la Editura Şcoala Ardeleană, în acest an.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut lui Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură care a prezentat invitaţii dezbaterii având drept temă „Timp sacru – timp profan la români şi conlocuitori în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”.

Primul dintre cei care au luat cuvântul a fost Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a remarcat faptul că din bugetul judeţului pe anul viitor au fost tăiate câteva miliarde bune. Una declarăm si alta facem, ne aşteptam la mai multă transparenţă şi profesionalism în distribuirea banilor către investiţii şi cetăţeni prin administraţiile locale – a spus Emil Radu Moldovan, referindu-se la bugetul auster de anul viitor al judeţului şi avertizând că anul viitor va fi mult mai greu, că lucrurile nu arată foarte bine, dar că speră că vor reuşi să continue măcar proiectele începute.

Şi Ioan Ţintean – prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud i-a salutat pe invitaţi, apreciindu-le efortul de fi prezenţi la Bistriţa, dar şi efortul de cercetare într-un domeniu atât de interesant precum folclorul, iar preotul protopop Alexandru Vidican a subliniat că – în cazul în care, prin absurd, toate cărţile de religie ar fi mistuite într-un incendiu – colindele şi obiceiurile seculare ale poporului roman ar fi salvatoare pentru tradiţia creştină a poporului.

Au mai participat prof. univ. dr. Ion Cuceu – directorul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Tudor Sălăgean – director Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Ioan Pintea – director Biblioteca Judeţeanã Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, directorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, dr. Cosmina Timoce – cercetãtor la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Alina Branda – de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Vasile George Dâncu – directorul Editurii Şcoala Ardeleană, Dorel Cosma, managerul Centrului Municipal Cultural şi alte figuri importante ale literaturii locale care şi-au dorit să fie aproape de autorii volumului – prof. dr. Vasile V. Filip (Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa) şi Menuţ Maximinian (directorul cotidianului „Răsunetul”). Moderatorii întâlnirii au fost Gavril Ţărmure şi Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.

Unul dintre capitolele savuroase ale cărţii se referă şi la sărbătoarea de Crăciun în satele din Bistriţa-Năsăud, la postul dinaintea Crăciunului - prilej şi „exerciţiu de înfrânare, dar şi de purificare, în plan fizic, a trupului: „Că şi rânza trebuie să se hodinească după toate hălea câte băgăm în ea", şi pentru că „Domnul cel Sfânt nu are să intre în casele oamenilor nepregătiţi, atât cu trupul, cât şi cu sufletul...", după cum le povestea o ţărancă din Salva celor doi autori care i-au consemnat cuvintele şi care mai precizează că „până după cel de-al doilea război mondial, baza alimentaţiei de post o formau mămăliga (cea în pături, acum cu silvoi/silvoiţă, nu cu brânză) şi pâinea cu mălai, legumele murate şi fructele uscate...".

1561 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro