104 elevi din întreaga ţară participă de azi la cea de a V-a ediție a Olimpiadei „Lectura ca Abilitate de Viaţă”, una dintre cele mai îndrăgite competiţii şcolare. După deschiderea oficială de ieri, liceenii au avut parte de un concert Ada Milea. Azi – lansarea romanului „Pelinul Negru”, de Ioana Nicolaie, de la ora 16:00, la Sinagogă!
„Prin acest proiect frumos, județul nostru a devenit capitala lecturii din România preț de patru zile. Astăzi, la nivelul României, concursul „Lectura ca Abilitate de Viață” a devenit una dintre cele mai îndrăgite competiții școlare. Felicitări organizatorilor pentru susținere și pentru faptul că promovează singura cale prin care lumea poate fi schimbată în bine, educația!”, a consemnat Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, prezent ieri la deschiderea oficială.
Evenimentul reprezintă o iniţiativă locală, toate judeţele au câte doi reprezentanţi, pentru că există două nivele în concurs, dar există şi suplimentări de locuri, unele judeţe având câte trei elevi în concurs.
La deschiderea oficială a competiţiei au participat Monica Anisie, director în Ministerul Educaţiei Naţionale, Ovidiu Frenţ, prefectul judeţului, Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Pintea – managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” şi Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.
Andreea Târziu-Gal de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Bistriţa a recunoscut pentru cnamonline.ro că este o plăcere să participe la această olimpiadă. „Este diferită de toate celelalte olimpiade în sensul că suntem conectaţi la lumea actuală cu lecturile propuse şi o etapă a acesteia presupune un text multimodal. Astfel, imaginea este conectată cu literatura şi cu ceea ce înseamnă cuvântul. Acest lucru pentru mine este minunat, deoarece mi se pare că întotdeauna imaginea este cea care vorbeşte în primul rând tuturor. Aici se întâmplă lucrul acesta. Carte şi imagine, nu se poate o altă combinaţie mai reuşită...”
Mihaela Doboş, profesor de limba şi literatura română la Colegiul „Costache Negruzzi”din Iaşi, a povestit pentru cnamonline că se află pentru prima oară la Bistriţa pentru „Lectura ca Abilitate de Viaţă”. „Am fost şi anul trecut la Cluj la aceeaşi olimpiadă. Consider că aceasta este o olimpiadă foarte proaspătă şi modernă, care schimbă accentele în ceea ce priveşte studiul literaturii. Este o abordare originală a ideii de carte. Proba orală e foarte interesantă pentru că elevul este pus în situaţia de a dezbate alături de un coechipier o carte care a fost anterior anunţată. De asemenea lucrările scrise ne oferă posibilitatea de a vedea maniera în care tinerii trăiesc literatura la vârsta pe care o traversează”.
Dacă ieri concurenţii şi profesorii s-au bucurat de un concert Ada Milea, la Sinagogă, în această dimineaţă ei au de susţinut proba scrisă - iar începând cu ora 16:00, la Sinagogă - vor avea parte de un alt eveniment deosebit: lansarea cărţii „Pelinul Negru” - cel mai recent roman al scriitoarei Ioana Nicolaie, originară din Sîngeorz-Băi.