Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  52 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: La Bistriţa, deasupra mării...! 20 de motive pentru care merită să vă bucuraţi că Poezia e la Bistriţa

04/07/2017 19:54:01 Ioana BRADEA  
Ca în fiecare an, în luna iulie, la Bistriţa se întâmplă multă poezie extraordinară, în cadrul unui festival care face căldura suportabilă şi care transformă complet un oraş într-o dimensiune fantastică şi muzicală. 20 motive pentru care nu trebuie să ocoliţi Sinagoga sau Biserica Evanghelică:

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud şi Societatea de Concerte Bistrița vă invită – pentru al nouălea an consecutiv – la festivalul internaţional de poezie şi muzică Poezia e la Bistriţa.

Între 6 şi 9 iulie – amatorii de literatură contemporană au rarisima ocazie, dar şi şansa de a se întâlni şi de a-i asculta pe cei mai importanţi din autorii zilelor noastre.

Totul începe joi, 6 iulie, pe la ora 18:00, la Sinagogă, când vor fi prezentaţi invitaţii acestei ediţii, iar Oana Doboşi-Potcoavă şi Raluca Selejan de la librăria La două bufniţe din Timişoara vor primi premiul Librarul Anului.

De la ora 18:30 începe recitalul susţinut de Maria Răducanu şi Sorin Terinte, urmând ca pe scena Sinagogii să citească poeţii Cosmin Perţa, Moni Stănilă, Floarea Ţuţuianu, Vlad Drăgoi şi Alex Cosmescu. De la ora 20:30, la Biserica Evanghelică din Bistrița, are loc concertul simfonic extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Petronius Negrescu, alături de solistul Radu Kis (vioară). Din program fac parte Vals Scherzo şi Melodia (P. I. Ceaikovski) şi Simfonia a VI-a Pastorala L. van Beethoven.

Invitatul special, în acest an, este actriţa Dorotheea Petre care va şi deschide cea de-a doua zi a festivalului cu un performance, la Colibiţa, acolo unde va avea loc şi o lectură privată.

Lecturile şi muzica vor pune din nou stăpânire pe Sinagogă vineri, 7 iulie, de la ora 19:00, când sunt invitaţi să citească Radu Niţescu, Ana Dragu, Arian Leka, Mihok Tamas, Cristina Alexandrescu şi Caius Dobrescu. Liviu Mărculescu Jazz Unit vor fi muzicienii care vor colora atmosfera în seara de vineri.

Remarcabilă prin expresivitatea extraordinară și stilul de joc discret și fără efort, Dorotheea Petre s-a născut în Eforie Nord, a absolvit Colegiul Pedagogic „C-tin Brătescu” din Constanța şi a fost admisă la 22 de ani la UNATC, Secţia actorie. La 23 ani își face debutul puternic în lungmetrajul Ryna regizat de Ruxandra Zenide și produs de Strada Film – peliculă care primește peste 30 de premii internaționale, iar Dorotheea primește premiul de debut la festivalul Internațional de Film Transilvania. Urmează premiul special al juriului la Festivalul Internațional de film Mannheim-Heidelberg.

În 2005 este distribuită în producția Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii în care interpretează rolul principal, pentru care primeşte Premiul special al juriului pentru cea mai bună actriță la prestigiosul Cannes Film Festival, în secțiunea Un certain regard. Acest premiu a fost creat pentru ea și este cea mai mare distincție primită de un actor român. Este declarată Cea mai bună actriță a anului 2007 de către asociația criticilor de film și a jurnaliștilor de specialitate, primește Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol principal și premiul UCIN pentru cea mai bună actriță. În 2009 câștigă premiul special al juriului pentru cea mai bună actriță la Magna Graecia Film Festival pentru rolul Angela din pelicula Mar Nero.

Invitaţi în acest an, la Poezia e la Bistriţa, sunt:

Gökçenur Çelebioğlu (Turcia) – născut în 1971, a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul, fiind inginer în domeniul electric, cu un masterat în Administrarea afacerilor. Poet și traducător emerit, a publicat, începând din 1990, în numeroase reviste turcești, debutând la 35 de ani cu volumul Her Kitabın Elkitabı (Manualul fiecărei cărți, 2006). În deceniul scurs de atunci, au urmat Söze Mezar (Mormântul cuvântului, 2010), Sırtında Bunca Sözcükle (Împovărat de atâtea cuvinte, 2012), Doğanın Ölümü (Moartea naturii, 2014) și recenta Issız İncir Ağacı (Smochinul gol, 2016). Poezia sa a apărut în traducere în italiană, sârbă și în bulgară.

Lies Van Gasse (Belgia) a debutat în 2008, cu volumul Hetzelfde gedicht steeds weer (The Same Poem Over and Over Again), care a atras imediat atenţia cititorilor şi criticilor. Specializată şi în artă, poeta a colaborat deseori la proiecte comune care îmbină cele două discipline (Waterdicht / Waterproof) şi în care Lies Van Gasse s-a ocupat de ilustraţia textelor scrise de poetul Peter Theunynck. A creat, de asemenea, propriile combinaţii de text şi imagine, numite de autoare „poeme grafice”, precum în Sylvia, unde poeta şi-a risipit versurile între sau printre desene realizate cu cerneală neagră.

Pablo Garcia Casado (Spania) – născut în Córdoba, în 1972, a publicat Las Afueras (DVD, Barcelona, 1997), care i-a adus în 1997 Premiul „El Ojo Crítico” decernat de postul de Radio Naţional Spaniol, fiind şi nominalizat pentru Premiul Naţional de Poezie). A mai publicat El mapa de América (2001), Dinero (2007), versurile sale fiind publicate în diferite antologii. Sâmbătă, la Sinagogă, poetul spaniol va prezenta publicului volumul „Periferii”, publicat în acest an la Editura Charmides.

Arian Leka (Albania) – una dintre vocile inconfundabile ale tinerei literaturi de expresie albaneză, considerat autorul unor poeme programatice şi vizionare. Ceea ce-l deosebeşte de confraţi este profunzimea şi perspectiva programului poetic. Născut la Durrës, în 1966, a studiat muzica la Liceul „Ian Kukuzeli”, a absolvit Facultatea de Istorie-Filologie a Universităţii din Tirana, secţia Limbă şi Literatură Albaneză, completându-şi studiile la Florenţa. În 1994, publică volumul de povestiri Acest tărâm liniştit unde nu se întâmplă nimic, urmat de Sacro e Profano, Viciile celor Morţi, Cele mai frumoase Legende (vol. 1, 2), Nava Somnului, romanul Şarpele Casei, volumul de poeme Strabism şi Umerii bărbatului (nuvele şi povestiri). A înfiinţat primul festival internaţional de poezie – POETEKA și este redactorul-şef al revistei cu acelaşi nume care apare trimestrial la Tirana din 2004.

Alex Cosmescu (Rep. Moldova) – unul dintre cei mai promițători tineri poeți basarabeni, doctor în filologie, cercetător științific, maseur cu acte în regulă, profesor universitar, filosof – acest tânăr poartă cu demnitate numele tatălui său, care i l-a lăsat drept moștenire, alături de o bibliotecă. Alexandru Cosmescu, o lagună liniștită doar în aparență, este imaginea unei generații altfel.

Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova) – blogger, eseist, critic literar, poet, publicist, prozator și traducător român din Republica Moldova, considerat unul dintre cei mai promițători și mai „controversați” scriitori ai „generației tinere”, remarcat prin scriitura dură, cu limbaj licențios, dar şi prin scandalul stârnit de interdicția de ședere în România pe care a primit-o în 2009 şi solidaritatea declanşată între personalitățile culturale care i-au susținut cauza. Este redactorul uneia dintre primele publicații culturale online de limbă română, revista Tiuk! (k-avem kef), pe care a fondat-o împreună cu fratele său Mihail Vakulovski, graficianul Dan Perjovschi și Viorel Ciama. A publicat, între altele, Pizdeț (roman, 2002, roman pe site-ul Poezie.ro), Oedip regele mamei lui Freud, Letopizdeț. Cactuși albi pentru iubita mea, ecstasy (poezie), TU (împreună cu Mihail Vakulovski), Bong (roman, Editura Polirom, 2007), 157 de trepte spre iad sau Salvați-mă la Roșia Montană (roman, Editura Cartier, 2010), Dați foc la cărți (Editura Tractus Arte, 2012) şi Afganii (Tracus Arte, 2016).

Cosmin Perţa – poet, prozator, eseist, s-a născut în 1982, în localitatea Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din Cluj. Masterat şi doctorat în literatură la Universitatea Bucureşti. A publicat volumele de versuri: Zorovavel, Ed. Grinta, 2002, Santinela de lut, Ed. Vinea, 2006, Cântec pentru Maria, Ed. Vinea, 2007, Bătrânul, o divină comedie, Ed. Charmides, 2009, Fără titlu, Ed. Paralela 45, 2011. De asemenea, a publicat romanul Întâmplări la marginea lumii, Ed. Cartea Românească, 2007, volumul de proză Două povestiri, Ed. Tracus Arte, 2010, eseul Introducere în fantasticul de interpretare, Ed. Tracus Arte, 2011 şi monografia Radu G. Ţeposu, rafinament şi intuiţie, Ed. MNLR, 2012.

Caius Dobrescu – poet, eseist și romancier român, profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universității din București, specialist în teoria literaturii şi membru în Asociația Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). Între 1990 și 1991 a beneficiat de bursa Herder la Universitatea din Viena, în 1999 și-a susținut teza de doctorat cu tema Postmodernismul - o privire teoretică din perspectiva unei definiții plurale și deschise a conceptului de „cultură burgheză”, a lucrat între 1998-1999 la Ministerul Afacerilor Externe şi este conferențiar la Universitatea „Transilvania” din Brașov. Și-a început activitatea literară ca membru al Grupului de la Brașov, format în anii '80 împreună cu Andrei Bodiu, Marius Oprea și Simona Popescu. A primit Premiul Orașului Münster pentru Poezie Europeană în 2009 (împreună cu Gerhardt Csejka).

Ana Dragu – scriitoare, jurnalistă, fondatoarea şi preşedinta Asociaţiei Autism Europa Bistriţa. A înfiinţat Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa şi 2 Elefanţi. Revistă despre autism, prima publicaţie periodică de această specialitate din România. În perioada 2001-2009 a lucrat în presa locală şi centrală, a publicat peste 100 de articole despre autism şi două volume de poezie, Păpuşa de ceară (2008) şi Păzitoarea (2012) - vineri, la Sinagogă, urmând să citească din cel mai recent volum de versuri apărut la Charmides - Borderline.

Prozatorul invitat anul acesta de poeţi este Ioan Groșan – absolvent, în 1978, al Facultăţii de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Face parte din gruparea revistei „Echinox”, unde debutează în 1974. Primul volum de povestiri Caravana cinematografică, a apărut în 1985. A fost membru al Cenaclului de proză Junimea şi membru fondator al grupării „Ars Amatoria”. A fost de-a lungul timpului profesor, director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii (condus de Lucian Pintilie) și redactor la Contrapunct și Academia Cațavencu. În prezent este publicist-comentator la cotidianul „Ziua”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Merită de asemenea să descoperiţi – dacă nu-i cunoaşteţi deja – poeţi precum Moni Stănilă, Livia Ștefan, Vlad Drăgoi, Floarea Țuțuianu, Mihok Tamas (Ungaria) şi Denes Krusovszky (Ungaria), Ion Mureșan, Radu Nițescu sau Cristina Alexandrescu.

Muzicieni invitaţi în festival sunt ArgEn Tango, Liviu Mărculescu Jazz Unit, Maria Răducanu și Sorin Terinte, Noua Orchestră Transilvană şi formaţia Trigon (Republica Moldova), pe care aţi avut ocazia s-o ascultaţi şi la Centrul Cultural Dacia, în septembrie, anul trecut:

4090 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro