Emoţionantă evocare, ieri seară, la Sinagogă, unde bistriţenii au sărbătorit cei 75 de ani de viaţă ai unuia dintre ultimii rapsozi care interpretează excepţional hori şi pricesne.„Arta bunicii mele vine din inima ei. Ne-am săturat să vedem la televizor aşa-zişi artişti. Glasul dumneaei sfinţeşte”, a povestit cu lacrimi în ochi, nepotul ei, Sergiu.
„De ce mă duceţi acolo? Eu sunt de scenă? Asta ne spune de fiecare dată bunica mea, când încercăm să organizăm un concert. Pentru că bunica mea este un ţăran autentic, plin de smerenie, cu o voce extraordinară... Dar nu asta o face omul care este azi... Ne-am săturat să vedem la televizor aşa-zişi artişti... Bunica mea este o alinare, glasul dumneaei sfinţeşte, din pricesnele cântate de ea se ridică adevărate rugăciuni...”, a povestit cu lacrimi în ochi nepotul lelei Teodora – Sergiu Negrean Purja, profesor de muzică în Cluj-Napoca.
Sergiu Negrean, el însuşi interpret, a fost prezent ieri seară la Bistriţa alături de mama sa, Lenuţa Purja, şi de bunica sa, lelea Teodora Purja – susţinând un emoţionant şi răscolitor recital de hori şi, spre finalul serii, colinde străvechi cum doar în Agrieş se mai aud...
A avut loc, totodată, şi dubla lansare de CD – „Horile Țibleșului” și „Măi Crăciune, măi bătrâne”, CD-uri înregistrate de Teodora Purja, iar muzicienii din Taraful Tradițional din Sângeorz-Băi au completat atmosfera de arhaic şi autentic în întreg spectacolul.
Au fost invitaţi să povestească despre Teodora Purja Gavril Țărmure, Alexandru Uiuiu, Menuţ Maximinian, preotul şi primarul din Agrieş, Alexandru Pugna, în calitate de interpret al cântecului popular, dar şi profesorul şi cercetătorul în folclor Vasile Filip.
Astăzi, de la ora 18:00, melomanii bistriţeni se pot bucura de încă un recital de excepţie susţinut de pianistul rus Eduard Kunz, la Sinagoga din Bistriţa. În program:
-
Beethoven – Sonata lunii Op.14
-
Debussy – Clair de lune
-
Paderewski - Menuet şi Nocturnă •
-
Chopin - Prelude în e-minor, op.28, nr.4 • Mazurka în d-minor • Nocturne – op. post. • Vals în c-minor • Vals – op. post. • Balada în g-minor.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” şi Fundația Societatea de Concerte Bistrița.