Sute de oameni s-au adunat vineri în curtea muzeului din Bistrița pentru a-i asculta pe IT-istul Emil Floare și pe avocatul Călin Merca colindând, după ce interpretarea lor a făcut senzație pe Internet. Bistrițeanul spune că practic, ce se întâmplă zi de zi într-o biserică, a ajuns să intre în inimile oamenilor.
Modești și zâmbitori, așa i-am întâlnit vineri la Bistrița pe IT-istul Emil Floare și pe avocatul Călin Merca. Într-o societate însetată după violență și sex, chiar dacă pare greu de crezut, cei doi au reușit să facă senzație pe Internet cu un colind, interpretat tocmai în biserica unei mănăstiri din Alba, în ajun de Moș Nicolae.
În doar câteva zile, colindul „Vin colindătorii” a ajuns să fie vizionat de peste jumătate de milion de ori pe Internet și să fie distribuit de mii de ori. De asemenea, versurile poetului Radu Gyr, puse pe muzică de Tudor Gheorghe, au adunat mii de like-uri pe rețeaua de socializare Facebook.
Axios - Leru-i ler from Tv.Bistriteanul.ro on Vimeo.
Succesul pe care l-au avut clujeanul și bistrițeanul care interpretează colindul i-a surprins până și pe ei. Emil Floare și Călin Merca au vorbit despre succesul avut pentru Bistrițeanul.ro.
Interviu Emil Floare si Calin Merca from Tv.Bistriteanul.ro on Vimeo.
„Ne bucurăm că am avut succes și că am reușit să ajungem la sufletele oamenilor cu acest colind. Sincer era ceva la care nu ne-am așteptat, a fost o întâmplare. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru mesajele pe care ni le-au trimis și să le urez tuturor sărbători fericire. Noi încercăm să transmitem mai departe această tradiție a colindului, care a fost începută acum 2000 de ani de păstorii care vesteau în împrejurimile Betleemului că s-a născut Iisus Hristos”, precizează Călin Merca, viitor avocat de meserie.
Acesta mai spune că obiceiul colindului a cam dispărut în ultima vreme, nemaifiind practicat de tineri și fiindu-i alterat scopul inițial. Cu toate acestea, un colind vechi, a ajuns să fie făcut cunoscut prin mijloace moderne.
„Ceva ce se întâmplă zi de zi într-o biserică a ajuns să intre în inimile oamenilor pe calea internetului. Noi facem chestia asta de mulți ani, de mulți ani mergem să colindăm mănăstirile, casele de copii, bătrânii”, a completat IT-istul bistrițean Emil Floare.
Ce s-a aflat în spatele succesului acestui colind? IT-istul Emil Floare crede că în spatele numărului mare de vizualizări și distribuiri au stat mai multe „condiții”. A contat și decorul și poziționarea în timp (filmarea fiind făcută în ajun de Moș Nicolae), dar și acustica deosebită a bisericii, pe care bistrițeanul o cataloghează drept „fenomenală”. Grupul coral Axios, din care fac parte cei doi, va lansa un CD cu pricesne anul viitor, în apropierea sărbătorilor pascale.
Cine sunt Emil Floare și Călin Merca
Atât Călin Merca, cât și Emil Floare sunt absolvenți ai seminarului de teologie din Cluj-Napoca. Cei doi s-au orientat însă spre alte profesii. Călin Merca a fost cadru didactic la seminarul teologic și a lucrat și în cadrul bisericii. A renunțat însă, momentan fiind avocat stagiar.
Emil Floare studiaza programarea la „Academy Plus”, urmând în paralel și un program de masterat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. De altfel, mare parte din grupul coral Axios, întemeiat în anul 2011, este format din tineri cu alte preocupări.
Printre ei se numără profesori, ingineri, un responsabil Fujikura, studenți la zootehnie sau absolvenți de Litere și Drept. În fiecare an, în apropierea Crăciunului, cei 11 se reunesc și intră în rolul magilor, care vestesc nașterea Mântuitorului, prin intermediul colindelor străvechi, care s-au născut în inima Transilvaniei.