„Trecutul mai aproape de noi: Un omagiu profesorului Gheorghe Marinescu” e titlul volumului lansat azi, la Consiliul Judeţean, într-o atmosferă destinsă şi presărată de glume. Gheorghe Marinescu şi-a amintit că în 1984 şi el a dedicat un articol fostului director al muzeului – Ştefan Dănilă, care împlinea tot 70 de ani pe atunci…
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut preşedintelui CJ Emil Radu Moldovan, care a evocat personalitatea politică a istoricului Gheorghe Marinescu.
Şi Dorin Popescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi-a amintit de anii în care „Gheorghe Marinescu – prin 1997, a fost singurul preşedinte de Consiliu Judeţean care a avut curajul să numească un prefect de altă culoare politică”.
Au fost şi lucruri bune, şi lucruri rele – dar era mereu caracterizat de „un calm absolut enervant, găsea mereu soluţii, ne calma din temperament…” – a mai povestit Dorin Popescu, care a recunocut că Marinescu rămâne un etalon al administraţiei din judeţ.
La eveniment au participat alţi patru dintre foştii directori ai Muzeului Judeţean – între care şi Ioan Chintăuan, Mircea Prahase sau Corneliu Gaiu, toţi evocând pe rând din realizările şi împlinirile profesionale ale istoricului Gheorghe Marinescu.
„Niculae Gheran, unul dintre cei mai buni specialişti ai ţării când vine vorba despre opera lui Rebreanu – a subliniat într-o scrisoare că numai pentru efortul de a contribui la apariţia ultimelor volume din Opera Completă a lui Rebreanu – Gheorghe Marinescu şi-a asigurat un paşaport pe lângă Sfântul Petru”, a remarcat, zâmbind, Mircea Prahase, fost director al muzeului bistriţean.
Şi Vasile Dobrescu, profesor la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, dar şi managerul Spitalului Judeţean, Mircea Gelu Buta, au evocat figura sărbătoritului în cuvinte emoţionante.
La rândul său, Gheorghe Marinescu şi-a amintit că în 1984 a scris un articol apărut într-o publicaţie de specialitate de largă circulaţie europeană – pe care l-a dedicat fostului director al muzeului – Ştefan Dănilă care împlinea pe atunci 70 de ani „Iată că se întoarce roata şi acum primesc eu o dedicaţie similară…", a spus Gheorghe Marinescu, recunoscând că nu a apucat să răsfoiască volumul omagial şi că nu este foarte sigur că laudele adresate lui sunt pe deplin meritate…