Zeci de panouri înfăţişând pagini de istorie trăite de minoritatea germană împodobesc de azi holul gotic al Casei Argintarului – un adevărat tunel între cele două popoare – român şi german, luminos şi plin de informaţii, după cum a remarcat prefectul Ovidiu Frenţ. Vicepremierul Vasile Dâncu a subliniat că expoziţia vorbeşte şi despre viitor:
„Minoritatea germană din România. Trecut şi prezent în Europa unită” se intitulează expoziţia vernisată astă-seară la ora 18.00, la „Casa Argintarului”, de pe strada Dornei – plină de politicieni, istorici şi reprezentanţi ai saşilor din Bistriţa, sosiţi acolo să admire câteva zeci de panouri luminoase care ilustrează impresionanta istorie a acestei minorităţi.
Invitaţi de onoare ai acestui eveniment au fost Vasile Sebastian Dâncu, vicepremierul României şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, deputatul Ovidiu Victor Ganţ şi dr. Paul Jürgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.
Primarul Ovidiu Creţu a promis din nou că şi clădirea seCulară a fostului gimnaziu evanghelic va fi curând reabilitată şi a profitat de ocazie să solicite vicepremierului Vasile Dâncu şi ambasadorului Germaniei la Bucureşti profesori nemţi, pensionari sau voluntari care să vină la Bistriţa şi să predea în germană, astfel încât învăţământul (acum deficitar) în această limbă la clasele de limbă germană, să nu mai aibă de suferit.
Administraţia locală de aici le va oferi toate condiţiile necesare astfel încât să existe un învăţământ de calitate şi în acest caz – a asigurat primarul Ovidiu Creţu, adăugând că pe viitor şi-ar dori ca şi bistriţenii să contribuie cu unele informaţii şi imagini în expoziţia din care lipsesc saşii bistriţeni.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Forumului Germanilor din întrega ţară, găzduiţi în aceste zile de Thomas Otto Harţig, preşedintele executiv al Forumului Democrat German din Bistriţa. Expoziţia cuprinde o colecţie de panouri luminoase, cu afişe care prezintă bogata istorie a etnicilor germani din România, în imagini sugestive şi texte redactate atât în limba română cât şi în limba germană.
Organizatori sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti şi Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala Bistriţa-Năsăud.