Șoferi de tir care dansează și râd chiar și după zeci de ore de condus, peisaje românești ireal de frumoase, nemți fluturând mâinile, salutând convoaiele de tiruri, apusuri de soare răscolitoare, sute de mii de pachete cu daruri și români întâmpinând convoiul cu aplauze – toate au fost surprinse de Andrei Dăscălescu într-un documentar de 17 minute.
Pentru doar câteva ore, bistrițenii au avut la dispoziție ieri seară la Sinagoga din Bistrița o expoziție cu totul inedită: pe scenă a fost amplasat un panou uriaș pe care au fost lipite 1000 de instantanee realizate de fotograful Andrei Dăscălescu.
„Sunt figurile unor copii care au primit cadouri din tirurile aduse în România de Fundația Die Johanniter... și expresiile de emoție și fericire surprinse pe fața lor... Au fost cam 1200 de cadouri și fotografii, însă doar 1060 au fost cu adevărat reușite iar dintre ele am selectat 1000. Mulțumesc voluntarilor care au muncit și au lipit pe panou fotografie de fotografie...” a povestit ieri seară Andrei Dăscălescu, adăugând că încă se minunează cât de multe reușesc să împlinească cei de la Tășuleasa...
Expoziția a putut fi admirată doar câteva ore iar cei care au fost prezenți la Sinagogă au avut ocazia să urmărească – mulți dintre ei cu lacrimi în ochi – un documentar senzațional care prezintă drumul cadourilor din Germania și până la copiii din România.
„Am vrut să le arăt celor care fac cadourile – unde anume ajung ele și cum sunt primite. Am vrut să le arăt și celor de aici, care le primesc, cum anume sunt pregătite cadourile și cum călătoresc spre ei...” a mai spus Andrei Dăscălescu înainte de proiecția filmului intitulat „Santa's Truckers”...
Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa a prezentat, pe scurt, câteva impresionante date istorice ale campaniei inițiate de „Johanniter” și a mulțumit voluntarilor dar și celor care au făcut posibilă buna desfășurare a campaniei – unul dintre persoanele de bază fiind și subprefectul Ovidiu Frenț, prezent, de altfel, ieri la Sinagogă, ca și Camelia Tabără, inspectorul școlar general care face parte de puțină vreme oficial din rândurile voluntarilor Tășuleasa.
„Ar fi frumos ca pentru fiecare cadou primit să plantăm câte un copac pe 28 martie, când este Ziua Arborelui...” a mai spus Alin Ușeriu, adăugând că până acum Die Johanniter și Tășuleasa au distribuit aproape 150.000 de cadouri în 145 de localități.
Proiecția documentarului și a fotografiilor realizate de Andrei Dăscălescu au celebrat la Sinagogă cel de-al doisprezecelea an de când darurile din Germania sosesc în Bistrița-Năsăud și îi fac pe copii să exclame „Ce cadou gigantic!” sau pe șoferii de tir să recunoască „erau atât de fericiți copiii încât mi-au dat lacrimile...!”.
Seara s-a încheiat pe acordurile de chitară ale interpretului folk Florin Săsărman, care apare cântând, de altfel, și în documentarul semnat de Andrei Dăscălescu și care și-a încântat și de această dată publicul cu colinde tradiționale.