Supranumit „Împăratul plantelor”, faimosul academician Ovidiu Bojor a poposit ieri la Bistrița, la o zi după ce a împlinit venerabila vârstă de 93 de ani, celebrată la Reghin, orașul în care s-a născut. Descoperitorul insulinei vegetale în castravetele amar din Nepal spune: Stați în fața oglinzii, zâmbiți, iar zâmbetul se întoarce spre voi.
Emoționantă întâlnire ieri seară, la Sinagogă, unde academicianul doctor Ovidiu Bojor a povestit bistrițenilor despre fascinanta și impresionanta sa viață în preajma plantelor, despre mentorii care i-au ghidat viața, despre ultima conferință susținută de preotul de la Rohia, Nicolae Steinhardt, sau momentele dificile din viața sa din septembrie 1943, când cinci membri ai familiei sale au fost uciși de horty-iști, iar el și tatăl său s-au refugiat la Bistrița.
La întâlnire a participat și jurnalista și scriitoarea Maria Timuc – autoarea unui volum biografic intitulat Ovidiu Bojor, omul care a cucerit vârfurile. Principii de vindecare fizică, mentală și spirituală – evenimentul fiind moderat de Angela Socolean, care a și amintit publicului că longevivul academician are legături mai vechi cu Bistrița, tatăl său fiind originar din orașul nostru, astfel explicându-se dorința profesorului de a-și celebra cei 93 de ani și aici, după întâlnirile cu publicul din Reghin.
„Stați în fața oglinzii, zâmbiți, iar zâmbetul se întoarce spre voi. Vă crispați, vă enervați – nervii se întorc împotriva voastră. Viața este o oglindă. Așa că și eu îmi citesc vârsta în oglindă...”, a spus profesotul Ovidiu Bojor, mai în glumă, mai în serios.
Academician și fitoterapeut român, membru al Academiei de Științe Medicale, Ovidiu Bojor este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române. Este fondatorul fitoterapiei moderne în România, expert al Națiunilor Unite pentru programele de dezvoltare industrială, participând la numeroase misiuni în Asia (India, Tibet, Nepal), de unde s-a întors cu o descoperire care ar fi putut să-i aducă Premiul Nobel: insulina vegetală, extrasă din castravetele amar din zonă.
Evenimentul a fost oferit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură și Asociația „Picătura de Lumină”, în colaborare cu Societatea de Concerte Bistrița.
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.