Ştiaţi că în România (în Bistriţa-Năsăud mai precis!) a existat o biserică ce a adăpostit, pentru o vreme, o bucată din veşmântul Maicii Domnului sau un spin din Coroana Mântuitorului? În ediţia specială de Paşti, echipa emisiunii „Exclusiv în România” a poposit în judeţul nostru, dezvăluindu-i o parte din comori:
Ediţia specială de Paşti a emisiunii realizate de Cristian Tabără şi echipa Exclusiv în România a fost realizată în Bistriţa-Năsăud, realizatorii dezvăluind astă-seară telespectatorilor minunile turistice care există pe aceste meleaguri.
Primul dintre obiectivele turistice care au atras atenţia realizatorilor TVR a fost Biserica Evanghelică din Jelna, prezentată de istoricul Corneliu Gaiu, care a povestit despre primul paroh al bisericii (amintit în documentele din 1332), dar şi despre documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, care afirmă că biserica din Jelna a fost la început catolică, purta hramul Sfântului Petru şi prin 1455, aici se păstrau importante relicve creştine precum fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim.
În fosta Biserică săsească din Jelna a fost descoperită o copie rară a celebrului mozaic „Navicella” realizată de artistul italian Giotto în Basilica Sfântul Petru din Roma – o pictură având drept temă scena evanghelică în care Iisus umblă pe ape. În Europa se păstrează doar trei reprezentări după lucrarea lui Giotto: la Florenţa, la Pistoia, la Strasbourg, iar pictura murală de la Jelna ar putea fi o a patra. Despre acest subiect – Bistriţeanul.ro a scris AICI.
Documentarul realizat în Bistriţa-Năsăud a evocat şi dramaticul episod al exodului saşilor, când comunităţi întregi au fost forţate să evacueze locuinţele şi locurile natale, prezentând şi povestea bisericii de la Herina – acolo unde există cea mai pură reprezentare a romanicului din toată Transilvania, dar şi biserica rotondă de la Monariu, unică în Transilvania.
În periplul lor prin Bistriţa-Năsăud realizatorii emisiunii Exclusiv în România s-au oprit la Tărpiu, la Dumitra (unde au existat două biserici catolice cu incinte şi turn de apărare – ulterior folosit la depozit pentru slănină), la Colibiţa şi Pensiunea Fisherman's, la unul dintre ultimii meşteri care realizează vase ceramice precum ale dacilor (vestita ceramică de Săcel) – popasul lor finalizându-se cu o tură de câteva ore prin Peştera Tăuşoare, în compania custodelui Crin Theodorescu. Acesta le-a arătat oaspeţilor câteva dintre minunile care fac din Tăuşoare un loc unic în România, dar şi în lume - începând cu liliecii care hibernează iarna aici, terminând cu bilele de Tăuşoare, mirabilitul care există aici sau galeriile spectaculoase care o brăzdează.
Foto: Claudiu Petringenaru
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.